Uppdatering 9/10: Läs här.

Igår uppmärksammades vi på en nyhet som först kom ut på bloggen The Digital Reader och sedan spreds bland andra nyhetskällor:

Adobe is Spying on Users, Collecting Data on Their eBook Libraries

Eftersom Adobe nu också bekräftat detta vill vi klargöra hur vi ser på saken.

I korthet går alltså nyheten ut på att när en läsare öppnar en Adobekrypterad* e-bok i senaste versionen av programmet Adobe Digital Editions (som vi bl a rekommenderar för att läsa e-böcker som lånas på bibliotek) skickas data om dennes läsande (se lista här) tillbaka till Adobe. Liknande saker görs ju sedan länge av distributörer som Amazon och Kobo, då i syfte att en läsare t ex ska kunna synkronisera sin läsning mellan olika apparater. Dock är det värt att påpeka att dessa distributörer gör det för sina egna kunder, medan Adobe gör det för någon annans.
* Enligt några uppgifter samlas även information in om ej Adobekrypterade böcker; detta har dock inte bekräftats.

Vår inställning är att dold insamling av användardata inte är acceptabelt och vi kommer under de närmaste dagarna att ha en öppen men bestämd dialog med Adobe (som säger sig arbeta på en fix) och beslutar sedan hur vi går vidare med detta. Vi har sedan många år arbetat på att i möjligaste mån frigöra oss från behov av inköpt kopieringsskydd; vi var bland de första distributörerna i världen att gå över till vattenmärkning i stället för kryptering för sålda e-böcker, vår skollösning ElibU bygger helt på tekniska lösningar vi själva byggt och som inte kräver någon inloggning mot tredje part, och i vår nya bibliotekslösning finns även möjligheten att läsa böcker direkt över nätet. Läs gärna mer om det här:

Billigare och enklare med digitala böcker på biblioteken

Tillsvidare kommer vi på Elib inte att använda den senaste versionen av Adobe Digital Editions, och rekommenderar våra användare att använda version 3.0 av programvaran, som enligt sakkunniga inte samlar in data av det här slaget. Den kan hämtas här.

För frågor runt detta hänvisar vi till vår kundtjänst, som nås på info@elib.se. Adobes kundtjänst når ni här.

Uppdatering 9/10: Bluefire Reader, som används för att läsa e-böcker framför allt på iPad och iPhone, bekräftar att de inte gör på samma sätt.

Uppdatering II 9/10: Vi har nu haft möte med Adobe och fått flera frågetecken uträtade. Läs mer här.