Ett av de stora samtalsämnena de senaste veckorna har varit att de lanserats flera nya försök att skapa abonnemangstjänster för e-böcker. Många pratar om ett ”spotify för eböcker”, vilket nog är en fras man bör ta i med silkesvantar; även om grundtanken är god är det ju inte en självklarhet att en anpassad kopia på Spotify – framtaget för att spela upp enstaka 3-minuters poplåtar och skapa spellistor – fungerar fullt ut när det gäller att abonnera på långa romaner som man kanske läser av och till över flera veckor. Därför är det intressant att det experimenteras med lite olika modeller; eReatah, t ex, som i stället för en ren abonnemangsmodell satsar på en slags bokklubb liknande den som flera ljudbokstjänster använder. Namnet kan man väl tycka vad man vill om, men…

Netflix for Ebooks or Spotify for Ebooks? Spot the Difference!

Huruvida någon av de här tjänsterna kommer att klara sig bättre än andra som försökt tidigare återstår att se, men det är svårt att inte föreställa sig att det förr eller senare måste komma någon eller några former av abonnemangstjänster som fullt ut drar nytta av de fördelar e-boken erbjuder; hela nätet är ju i grund och botten byggt för att föra ut text, det har det kunnat göra ända sedan tidigt 90-tal. När vi är konstant uppkopplade är det ju också ingen dum idé att strömma e-böcker direkt från det berömda molnet i stället för att som idag låta dem laddas ner till användarnas datorer, läsplattor eller telefoner; till att börja med skulle en ju komma runt en stor del av de nuvarande frågorna runt DRM, olika programvaror och sådant. Om hemvideomarknaden gått från VHS-kasetter till högupplöst film, inspelad för miljontals kronor, rakt i mobiltelefonen är det svårt att tänka sig att det inte kommer att kunna göras med några enstaka kilobyte text. Men givetvis är det också en fråga om att paketera det som en tjänst användare vill betala för, och som författarna och förlagen får betalt för; vem som först knäcker den nöten blir spännande att se.

Det är ju en sådan tanke vi haft när vi tagit fram skoltjänsten ElibU, där svenska skolklasser för en låg fast kostnad (motsvarande ungefär en pocketbok per elev) får tillgång till obegränsad användning av flera tusen böcker, direkt i webbläsaren. Läs gärna mer om det här. Det här är ju en målgrupp som inte nås av e-böcker idag, vilket vi hoppas ska både främja läsandet och öka efterfrågan på köpta e-böcker. Mer om barn och ungdomars läsande nedan!

Lite länkar om abonnemangsmodeller:
The Next Big Ebook Revolution?
Comparing eBook Subscription Services Oyster, eReatah and Kindle Owner’s Lending Library
Ebook Subscription Platforms: Look to Youth
The “Spotify for eBooks” Has Arrived – Nuvem de Livros
Spotify For Trade E-books?

I andra ändan av den tekniska skalan hittar vi ett fenomen som diskuterats i många år men aldrig lanserats på bred front: s k bundling – dvs att kunna köpa en pappersbok och få med, eller till en billig peng kunna köpa till, den digitala utgåvan också. (Vi som fortfarande köper nya skivor på vinyl känner igen oss.) Nu lanserar Amazon tjänsten Matchbook, där de erbjuder dem som köpt träböcker hos Amazon att även köpa e-boken till kraftigt rabatterat pris. Varthän månde detta?
Two and a half thoughts on Amazon’s Matchbook
Amazon Matchbook will Disrupt the Bookselling Industry
Ghost in the Machine: Does Print+Ebook Bundling Have a Future?

Men åter till det där med barns läsande, som är ett mycket hett ämne just nu. Statens medieråd släppte nyligen en mycket intressant siffra: mellan 2010 och 2013 har andelen svenska 16-åringar som surfar på mobilen ökat från 7% till … 94%?!? Hand upp, alla som tror att detta är en fluga. Det här är bokbranschens framtida kunder: en generation som växt upp i en värld där all information alltid varit online, där mediekonsumtion alltid ägt rum på telefoner, surfplattor och vad som nu kommer efter det. Hur får man den generationen att börja läsa – eller att fortsätta läsa – böcker, oavsett format? Det är inte bara Amazon som satsar mycket på barns läsande just nu. Flera aktörer inom både bokbranschen och skolvärlden går in för att göra böcker tillgängliga i den digitala miljö som skolorna håller på att bli – både skolböcker och populärlitteratur. Se till exempel:
How Two Schools are Riding the Transition to Ebooks
The Kids Are Digitally Alright
Secrets to Selling Ebooks to Kids in the Classroom
When Will We See Mass Adoption of Digital Classrooms? September 2014

De goda nyheterna är ju att detta inte är någon desperat satsning – tvärtom, det är en enorm möjlighet att öka läsandet bland yngre, som ju många på senare år varnat för att det minskar. Flera undersökningar har på sistone visat att med bra tillgång till digitala böcker läser barn faktiskt mer. Finns det något bättre sätt att nå barnen och få dem att läsa än i de apparater de ändå alltid har med sig, på skolbussen, på fotbollsträningen, i uppehållsrummen…? Läs även gärna mer om detta hos ElibU. Lyssna också gärna på läsambassadören Johan Unenges föredrag om ämnet här.

Svensk Bokhandel är tillbaka från sommaruppehållet, och fokuserar i senaste numret på uppsvinget för den digitala ljudboken. Sådant gillar vi!
Vinden har vänt
Digitala ljudböcker kommer till macken
Amazon berör oss
Hallå där Åsa Beckman – om DN:s satsning på e-böcker

Även på andra ställen i Sverige har det diskuterats e-böcker – tro bara annat, när vi satte ett rejält försäljningsrekord. Även Pricerunner rapporterar ett rejält upptick i intresset. Och Kulturnytt rapporterar att allt fler läser böcker i mobilen.

Och i Norge har det också börjat hända saker.
Försäljningen av e-böcker fyrdubblad på ett år
Mener e-bøker må bli billigere
Satser tungt på e-bok

Andra artiklar ni kanske vill läsa:
E-Books Could Be The Future Of Social Media (Se även vad som sades på Book Expo America i New York i våras.)
Piratkopiering påverkar inte e-boksförsäljninen
Vi snackar mycket om Amazon ovan; man kan lära sig ett och annat av att läsa på hur de blev så stora.
Apropå andra mediebranscher hade Kevin Spacey några väl valda ord att säga om hur teknikutvecklingen påverkar branschen.

Och på det ämnet kan vi ju avsluta med att konstatera att det vi trodde var ett aprilskämt för tre år sedan – att automatgenerera filmer från text – nu är verklighet i och med tjänster som Plotagon. De kommer till bokmässan om några veckor, och det gör givetvis vi med! Det kommer mer om detta, men kolla tillsvidare in Digitala torgets schema.

Naturligtvis släpptes också ett stort antal böcker i digitalt format – se gärna listor här:
Nya e-böcker
Nya digitala ljudböcker

Om ni vill ha de här nyheterna när de kommer, följ oss gärna på twitter.

Läs också gärna om ElibU – digitala böcker till skolan.

Ey yo, vi brinner för det här permanent.