Att digitaliseringen vänder uppochner även på bokbranschen har vi vetat länge, men sällan var det så tydligt som 22 juni 2016, då det blev klart att den digitala boktjänsten Storytel (grundat 2005) köper Norstedts Förlagsgrupp (grundat 1823). August Strindbergs, Astrid Lindgrens, PO Enquists och Stieg Larssons förlag köps av… en mobilapp?

Nej, fullt så raljerande behöver man inte vara. Det här är något av det mest omvälvande som hänt i svensk förlagsbransch på mycket länge, men egentligen är det inte så förvånande att den som sitter på försäljningslösningen går in som ägare i takt med att all slags mediekonsumtion digitaliseras. Vad som händer framöver blir spännande att följa, men det står klart att branschens framtid inte handlar om en kamp mellan digitala och fysiska böcker. Det handlar om att göra läsningen, oavsett format, tillgänglig i en alltmer digital värld.

Här nedan några intressanta kommentarer från gårdagen som lyfter vad affären kan betyda, och vart branschen tar vägen härifrån:

Vi har ju jobbat med bokutgivning under en period och lärt oss en massa om berättelser, och det är ju dem som kunderna kommer till oss för.

Jonas Tellander, VD Storytel

Vi förläggare måste förstå att det enda sättet att nå till våra läsare är att lära oss den digitala världen ännu bättre. Så länge folk vill ha berättelser så är det vår plikt att visa läsarna var de finns.

Dorotea Bromberg, Brombergs Förlag

Det stora med affären är symbolvärdet. Ett litet appföretag har precis köpt Sveriges äldsta förlag. Det visar svart på vitt styrkan i att kontrollera den digitala distributionen. De startupbolag som äger den digitala distributionen kommer på sikt att också äga innehållsproducenterna. Om några år kan vi få se fler liknande affärer. Kanske köper Football Addicts Sportbladet, kanske köper Bloglovin’ tidningen Elle eller kanske köper Klarna Handelsbanken.

Viktor Ström, DI Digital

Genom köpet av Norstedts får Storytel tillgång till en stor och bred bokutgivning, inklusive en omfattande backlist som de kan göra ljudböcker av. Norstedts har totalt missat den utvecklingen och här finns en veritabel skatt att ösa ur. (…) Kan Storytel växa och fokusera på Norstedts affär eller kommer man att slimma ner förlagsgruppen till det som direkt gynnar Storytels kärnverksamhet och lägga ner eller sälja ut resten? Om det sistnämnda sker så får det långtgående konsekvenser för den svenska bokbranschen.

Lasse Winkler, Expressen

Är då affären bra eller dålig för Norstedts? Ett svar kan finnas i en jämförelse med när just Amazons grundare Jeff Bezos förvärvade klassiska Washington Post för tre år sedan. Då steg ramaskrina mot himmelen, i dag är de flesta överens om att köpet var det bästa som kunde hända Washington Post – inte minst på grund av Bezos förmåga att kombinera sitt närmast fanatiska digitala engagemang och med en förståelse för den anrika tidningens unika traditioner och värden. Om den nya ledningen för Sveriges äldsta bokförlag kan göra samma sak – men bara då – kan dagens affär bli en injektion för både Norstedts och den svenska bokbranschen.

Björn Wiman, DN

Ljudbokstjänstens framgångar visar att digitaliseringen också vänder upp och ned på vad en bok är. Att lyssna i stället för att läsa är en sådan förändring. I kampen om människors tid lyckas ljudboken knipa stunderna när man kör bil eller promenerar, inte bara den lugna läsningen i hängmattan eller i fåtöljen. Man byter inte bara bokstäver på papper mot bokstäver på en skärm, man ändrar sitt beteende och sin relation till boken. Kanske var det svårt för den gamla förlagsvärlden att ta in. Där har man tjatat sig blå om hur svårt e-boken haft att få luft under vingarna, samtidigt som en annan slags elektronisk bok har lyft på egen hand.

Linus Larsson, DN

Den smarta telefonen, denna tingest som alltmer tycks bli ”den nya boken” är en avgörande faktor i sammanhanget. Ja, nästan pudelns kärna. Storytel är ett företag som förstått mobilens betydelse. Hur den på ett fundamentalt sätt har förändrat sättet vi köper litteratur på (25 procent av alla köp på Adlibris sker via mobilen); hur vi hittar fram till de böcker vi vill läsa, men också, på senare tid, hur vi konsumerar litteratur.

Alexandra Borg, SvD

Det största hotet mot litteraturen är våra jävla telefoner. Folk läser inte längre, de sitter bara och fipplar. Så småningom så måste litteraturen flytta mer mot det digitala och något slags Spotify-liknande modell. Då tycker jag det är underbart att Storytel finns där. Jag tror man har betytt mycket för att föra ut litteraturen till många som annars inte skulle ta sig tid till den.

David Lagercrantz, författare

Norstedts always struck me as one of those grand and immoveable European publishers. HQ like a castle on a Stockholm island. In UK terms a publisher of that scale and stature being taken over by a startup tech company is almost inconceivable.

Michael Bhaskar, digital förlagsexpert

Storytel finns på börsen och i och med detta blir Norstedts det första svenska litterära förlaget som blir noterat. För ett allmänutgivande förlag är det naturligtvis komplicerat. Skälet att de inte funnits där förut är att de inte kan tjäna så mycket pengar som börsen kräver.

Svante Weyler, förläggare

Det viktigaste med affären är att den visar så tydligt behovet av förändring: Om du inte hänger med i den digitala utvecklingen så kan detta hända att det nya köper det gamla, att det lilla köper det stora.

Håkan Rudels, VD Bonnierförlagen

Det förenar ny teknologi med det gamla. Det är perfekt med den kombinationen. Jag har varit här sedan 1961. Vad jag kommer ihåg så har alla haft farhågor hela tiden för att detta urgamla fina förlag ska rasa ihop. Men det har det inte gjort.

Per Olov Enquist, författare

Hell, I would have figured the prime real estate (that is one nice headquarters) alone would have been worth more than £12,500,000 ….. After a while when it looked like print was re-asserting itself over e-formats, this is some cold shower — a sign of things to come?

MA Orthofer, kritiker

I dagens förlagsbransch finns inga trygga relationer. Författare byter förlag och agenter. Anställda byter arbetsgivare. Backlisten åldras snabbare än någonsin. Därför måste värdet på ett förlag räknas på samma sätt som i vilket tjänsteföretag som helst – i de för tillfället anställdas kreativitet och skicklighet.

Lars Schmidt, Svensk Bokhandel