Vi hoppas alla har haft en härlig julledighet med mycket läsning! Trots alla lediga dagar har det ju fortsatt hända saker runt digitaliseringen av bokbranschen, så vi tänkte ta en kort sammanfattning av vad som rapporterats runt årsskiftet.

Amerikanska bibliotek satte rekord i utlåning av e-böcker under 2015. Bidrar biblioteksutlåning till sjunkande e-boksförsäljning? Tja, det är ju inte första gången vi hört det argumentet, även om inte alla håller med. Vi tror det är mer komplicerat än så – se gärna vår rapport nedan för ett djupare resonemang.

Det digitala betyder mer än bara e-böcker för biblioteken. Se t ex: Kan den digitala klyftan överbryggas med mobila bibliotekslösningar? Erik Fichtelius, som nu leder arbetet med att ta fram en nationell biblioteksstrategi, har också tankar runt detta: Digitaliseringen kommer att öka, snarare än minska bibliotekariens betydelse.

Läs också gärna rapporten Digital utlåning på bibliotek världen över, som vi publicerade innan jul, om du undrar hur e-boksutlåning går till på olika marknader och varför amerikanska biblioteksföreningen hyllar den svenska modellen.

E-böcker är en fantastisk möjlighet att utveckla läskunnigheten. Vad kan biblioteken göra för att underlätta detta? Mycket mer än de gör, enligt skribenten.

Varför har e-boksförsäljningen i USA planat ut? Det är många som frågar sig det just nu. Läs gärna mer om vad som faktiskt händer här: Minskar e-boksförsäljningen?

I Sverige ökade förresten e-boksförsäljningen rejält under 2015 – mer om detta inom kort!

Allt fortsätter tyda på att e-boksläsare förblir lojala mot en butik, snarare än att jaga bästa priset. Knepet alltså fortfarande: Bygg en bra lösning som gör det enkelt för läsarna att göra det de är där för att göra – att läsa. Det finns skäl till att uppfinnarna av ”One click buy”, Amazon, håller fast i toppositionen. Vi i västvärlden har råd att vara bekväma.

Kommer e-böcker att ersätta pappersböcker? Svaret, utanför science fiction, förblir fortfarande ”nej, självfallet inte, och det har aldrig varit målet heller”. Fortfarande verkar en del debattörer utgå från att detta är målet, och det ”misslyckandet” att de ännu inte gjort det är bevis på att ingen egentligen vill ha läsa digitalt. Eller något ditåt. Att utgå från att striden står mellan e-böcker och pappersböcker när allt mer av världen blir digital är och förblir dock farligt kortsiktigt. Vill du bli läst? Finns då där dina läsare finns. (Alla böcker passar ju heller inte som e-böcker.)

Vad kan man faktiskt göra med en e-bok, då? Alexandra Borg skrev för någon vecka sedan en mycket intressant artikel i SvD om hur det digitala och analoga allt mer blandas, Bilderboken uppfinner seendet på nytt. Läs också gärna Pelle Snickars kommentar. Relaterat till detta, en intressant artikel om vad man kan göra med interaktiva läromedel i skolan.

Utvecklingen på läsplattesidan stod stilla under 2015, rapporterar flera. Vilket inte torde förvåna någon eftersom vi vet att läsningen ökar starkt på mobiler och surfplattor i stället. Att vänta på en apparat från 2007 i stället för att göra böcker tillgängliga i de apparater där vi snart konsumerar all media blir mer och mer döfött. Relaterat: Tips för att läsa på telefonen

E-böcker låter läsare i mellanöstern smita runt censuren.

I takt med att den digitala läsningen ökar kräver också både författare och översättare en större del av kakan. Det förtjänar de naturligtvis, men då krävs också att det finns en kaka att dela på – att det går att göra vinst på att ge ut böcker digitalt. Detta kräver både vettiga prisstrategier, bra affärslösningar, och god marknadsföring. Vi kommer att skriva mer om detta framöver, så följ oss gärna både här på bloggen och på twitter!

Vad kommer att hända under 2016? Ett par olika kristallkulor:

Amerikanska biblioteksföreningen pratar med flera experter om vad som väntar (amerikanska) bibliotek i framtiden.

Anne R Ellen tror inte för en sekund att digitaliseringen är klar med bokbranschen, och lyfter tio viktiga punkter att tänka på.

Joe Wikert har en önskelista som bl a omfattar mindre DRM (något vi ju löst i Sverige sedan åratal tillbaka), mer hållbara abonnemangsmodeller, och bättre kanaler direkt till läsarna.

Joanna Cabot spekulerar i vad allt billligare apparater kommer att innebära för marknaden.

Publishers Weekly har en lång artikel om vad vi kan vänta oss i nästa våg av digital innovation.

Bokbranschen befinner sig i konstant förändring, och det är ju spännande. Så vi slutar med en liten hyllning till en som förstod sig på det där.