Idag är det internationella e-boksdagen! Eller den så kallade ”Read an eBook Day”. En väldigt spännande dag för oss såklart!

För oss startade resan med att förändra läsandets förutsättningar ­­– hur vi läser böcker ­­– redan år 2000. Den första boken som vi producerade som e-bok var Liza Marklunds bok ”Paradiset”. Tack vare de eldsjälar som var med och grundande företaget fanns det snart ett 50-tal titlar med några av Sveriges främsta författare som e-böcker. På hösten år 2000 kom den första beställningen och det sägs att tekniken var så komplex att det krävdes mycket fixande av läsaren för att lyckas läsa boken i sin e-boksläsare. E-boksläsarna hette t ex Rocket eBook (kan någon väcka en sådan till liv med modern teknik, vilket namn!) eller Palm Pilot.

Sedan 2004, när den första ljudboken producerades, har vi utvidgat läsandet till att vi nu läser även med öronen. Ljudböcker har förändrat hur vi konsumerar böcker. Plötsligt har böcker blivit ett sätt att få en egen stund medan man gör något annat, som att städa, köra bil, eller promenera. Man kan dock ändå hoppas att någon fortfarande sätter sig och lyssnar på en bok för att njuta av en lugn stund.

Idag är e-böcker och ljudböcker en del av vår vardag. En del av skolans undervisning och i nästan var persons ficka. Både e-böcker och ljudböcker har gjort att läsandets lust nått nya målgrupper, de har gjort det enkelt och tillgängligt.

Digitala böcker skapar också nya möjligheter för företagande. Det har aldrig varit lättare att starta en bokhandel med digitala böcker; med en digital plattform är det enkelt att komma igång. Däremot är konkurrensen stor. Konsumenten är kräsen och påläst, en utveckling som ständigt når nya höjder. I den senaste statistiken från Svensk Bokhandeln framgår det tydligt hur svensk bokbransch växer – tack vare prenumerationstjänsterna.

Om vi gör ett nedslag på försäljningen av antal sålda böcker och tittar på styckförsäljningen så kan vi se att 20 % av titlarna står för dryga 80 % av antalet sålda böcker. Alla digitala böcker är tillgängliga för hela befolkningen med några enkla klick. Det är ju fantastiskt!

Årets  5 i topp e-böcker:

TitelFörfattareFörlag
1793Niklas Natt och DagBokförlaget Forum
FactfulnessHans RoslingNatur och Kultur
Omgiven av psykopater: Så undviker du att bli utnyttjad av andraThomas ErikssonHoi Förlag
Omgiven av idioter – hur man förstår dem som inte går att förståThomas ErikssonHoi Förlag
Bara ett barnMalin Persson GiolitoWahlström & Widstrand

 

Årets 5 i topp ljudböcker

TitelFörfattareFörlag
Omgiven av idioter – hur man förstår dem som inte går att förståThomas ErikssonWord Audio Publishing
Silfverbielke 9 KejsarenDan ButhlerLind & Co
Omgiven av psykopater : Så undviker du att bli utnyttjad av andraThomas ErikssonBonnier Audio
Bakom din ryggSofie SarenbrantBookmark Förlag
Hjärnstark : Hur motion och träning stärker din hjärnaAnders HansenBonnier Audio

 

Att vara en del av Axiell Media innebär att man har en daglig förmån att både utveckla nya tjänster och hjälpa våra kunder att förvekliga sina strategier. Vad vi gör tillsammans idag påverkar hur medborgarna läser böcker imorgon. Vi är väldigt glada att vi är en del av att bidra till en mer demokratisk värld där alla böcker, genom att de är digitala, kan nå till var och en.

Vilken bok läser du idag?