Axiell Media https://www.axiellmedia.com Nordens ledande distributör av digital läsning Thu, 01 Apr 2021 09:59:29 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.11 https://www.axiellmedia.com/wp-content/uploads/2016/08/cropped-axiell-x-32x32.png Axiell Media https://www.axiellmedia.com 32 32 Axiell Media distribuerar till Sesamy https://www.axiellmedia.com/axiellmediadistribuerartillsesamy/ https://www.axiellmedia.com/axiellmediadistribuerartillsesamy/#respond Thu, 01 Apr 2021 09:59:29 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8632 Nu öppar Sesamy - Axiell Media är distributör Nu har den nya återförsäljaren Sesamy öppnat sin tjänst för att sälja digitala böcker, och Axiell Media är stolt leverantör av innehåll – e—böcker och ljudböcker – från förlag i Sverige, Finland och internationellt. ”Sesamy är en ny spännande försäljningskanal för våra förlagskunder och vi är glada att [...]

The post Axiell Media distribuerar till Sesamy appeared first on Axiell Media.

]]>
Nu öppar Sesamy – Axiell Media är distributör

Nu har den nya återförsäljaren Sesamy öppnat sin tjänst för att sälja digitala böcker, och Axiell Media är stolt leverantör av innehåll – e—böcker och ljudböcker – från förlag i Sverige, Finland och internationellt.

”Sesamy är en ny spännande försäljningskanal för våra förlagskunder och vi är glada att kunna bidra med våra tjänster för att fortsätta växa och utveckla marknaden för läsning. Vi tror på den digitala bokens kraft och på många sätt att ta del av den – en bredd i kanaler, prismodeller och sätt att skapa värde för läsare och författare. Vårt mål som distributörer är att möjliggöra och underlätta för alla aktörer att lyckas med sina målsättningar” säger Eva Houltzén, vd på Axiell Media.

 

”Med Sesamy så provar vi nya sätt att distribuera och sälja böcker. Till exempel lanserar vi Sesamys huvudsakliga topplistor som podcasts, så om man vill lyssna på samples från t.ex Topp 10 barnböcker så skall det gå att hitta där man hittar podcasts. Vår förhoppning är givetvis att vi skall nå en ny grupp läsare genom att tänka nytt. Sådana läsare som inte är storkonsumenter idag, eller tycker det är allmänt krångligt att få in e-böcker i sin e-boksläsare, eller lyssnare som inte orkar ladda ned en ny app för att konsumera ljud med säger Måns Ulvestam, vd på Sesamy och fortsätter ”håll utkik efter fler nyheter under våren”!

Axiell Media och Sesamy har ett fullt integrerat partnerskap som möjliggör både kvalificerad fil- och metadatahantering samt filskydd för förlagen liksom rapportering och ekonomisk återkoppling och ersättning.

”Vi gör det enkelt för förlagen att ha koll på sin distribution, ha en plats för metadata, filer och uppföljning. I en marknad som ständigt utvecklas och där fler kanaler, tekniska möjligheter och affärsmodeller tillkommer, gör det att förlagen och återförsäljarna kan fokusera på sin egen strategi och affär men kan lita på att boken säljs tryggt i alla kanaler de önskar” avslutar Eva Houltzén, vd Axiell Media.

 

För förlag som ännu inte lagt in sina böcker för distribution kan göra det som vanligt i Admin-portalen. Du hittar Sesamy under ”merdistribution”.

 

För mer information, kontakta gärna oss:

Eva Houltzén, Vd, Axiell Media

Eva.houltzen@axiell.com eller +46 70 690 22 67

 

Jenny Söderqvist, Head of Marketing & Customer Success, Axiell Media

Jenny.soderqvist@axiell.com eller +46 70 679 92 84

 

The post Axiell Media distribuerar till Sesamy appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/axiellmediadistribuerartillsesamy/feed/ 0
Elisa Kirja ny försäljningkanal hos Axiell Media https://www.axiellmedia.com/elisa-kirja-ny-forsaljningkanal-hos-axiell-media/ https://www.axiellmedia.com/elisa-kirja-ny-forsaljningkanal-hos-axiell-media/#respond Thu, 18 Mar 2021 15:11:12 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8625 Axiell Media blir distributör och teknikleverantör till Elisa Kirjas nya streamingtjänst Den finska marknadsledaren Elisa Kirja släpper en ny abonnemangstjänst och Axiell Media blir teknik- och innehållsleverantör. Axiell Media kommer i första hand att leverera svensk- och engelskspråkigt innehåll och tillhandahålla back-end-teknik och streaming. ”Vi är glada att bistå i Elisa Kirjas satsning med det [...]

The post Elisa Kirja ny försäljningkanal hos Axiell Media appeared first on Axiell Media.

]]>
Axiell Media blir distributör och teknikleverantör till Elisa Kirjas nya streamingtjänst

Den finska marknadsledaren Elisa Kirja släpper en ny abonnemangstjänst och Axiell Media blir teknik- och innehållsleverantör. Axiell Media kommer i första hand att leverera svensk- och engelskspråkigt innehåll och tillhandahålla back-end-teknik och streaming.

”Vi är glada att bistå i Elisa Kirjas satsning med det innehåll och den tekniklösning som de behöver för att nå ut med fler berättelser till sina läsare, och att våra förlag får ännu en kanal att distribuera till i Finland.” säger Eva Houltzén, VD för Axiell Media.

Elisa Kirja är en av Finlands ledande återförsäljare av böcker och nu lanserar de en abonnemangstjänst för iOS och Android. Elisa Kirja ingår i Elisa Corporation som är den finska marknadsledaren inom telekommunikation och digitala tjänster. Entusiasmen att dra nytta av ny teknik och arbetssätt har varit drivande i företagets 140 år långa resa. Idag servar Elisa mer än 2,8 miljoner kunder i Finland och Estland, såväl som internationellt.

“Svenska är Finlands andra officiella språk och vi vill kunna erbjuda det bästa och bredaste utbudet av svensk kvalitetslitteratur som är möjligt för att säkerställa att alla våra läsare har tillgång till berättelserna. Axiell Media har den bredaste katalogen av svenskt material och vi är glada över vårt samarbete inom innehåll och även tekniken” säger Helena Niemelä, Direktör på Elisa Kirja.

Med det nya samarbetet stärker Axiell Media sin position i Finland.

”Att kontinuerligt erbjuda fler attraktiva distributionsmöjligheter för våra förlag är viktigt för oss. Finland är en väldigt innovativ marknad, och vår näst största marknad, och vi är oerhört tacksamma för våra fina samarbeten med kunder och leverantörer i Finland” avslutar Eva Houltzén.

 

Är du förlag och vill sälj dina böcker genom Elisa Kijas nya tjänst? Det gör du genom att lägga till dina böcker i kanalen Elisa Kirja Monthly Subscription under AbonnÅF i plattformen Elib Admin.

The post Elisa Kirja ny försäljningkanal hos Axiell Media appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/elisa-kirja-ny-forsaljningkanal-hos-axiell-media/feed/ 0
Axiell Media vinner upphandling av tillgänglighetsanpassade EPUB3-filer till KB https://www.axiellmedia.com/axiell-media-vinner-upphandling-av-tillganglighetsanpassade-epub3-filer-till-kb/ https://www.axiellmedia.com/axiell-media-vinner-upphandling-av-tillganglighetsanpassade-epub3-filer-till-kb/#respond Thu, 11 Mar 2021 07:32:58 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8617 Axiell Media vinner upphandling av tillgänglighetsanpassade EPUB3-filer till KB Axiell Media har vunnit Kungliga bibliotekets, KB:s, upphandling för konvertering av PDF:er till EPUB3-filer. Upphandlingen ställer särskilda krav på filernas kvalitet, bland annat på ACE-validering i enlighet med kommande lagkrav. Det är ett nytt samarbete som syftar till att skapa innehåll till KB:s nya tjänst för [...]

The post Axiell Media vinner upphandling av tillgänglighetsanpassade EPUB3-filer till KB appeared first on Axiell Media.

]]>
Axiell Media vinner upphandling av tillgänglighetsanpassade EPUB3-filer till KB

Axiell Media har vunnit Kungliga bibliotekets, KB:s, upphandling för konvertering av PDF:er till EPUB3-filer. Upphandlingen ställer särskilda krav på filernas kvalitet, bland annat på ACE-validering i enlighet med kommande lagkrav. Det är ett nytt samarbete som syftar till att skapa innehåll till KB:s nya tjänst för litteratur på minoritetsspråk. Avtalet omfattar 30 titlar på minoritetsspråken romani chib och samiska (samtliga varieteter), under 2021.

Upphandlingen är unik då upphandlaren ställt specifika krav för varje bok för att den ska passa i KB:s kommande tjänst, appen Bläddra. Man har arbetat fram en detaljerad specifikation för att säkerställa e-bokens tillgänglighet utifrån de krav som finns och kommer i laga kraft fr om 2025, utöver sedvanlig kontroll via EPUB-Checker för EPUB3. De tekniska krav som KB har på filerna i formatet EPUB3.2 som Axiell Media levererar kommer att appliceras på samtliga filer som förlag önskar tillgängliggöra via KB:s app, och här kan Axiell Media erbjuda sedvanliga konverteringstjänster.

”Det här projektet är på många sätt ett startskott för den tillgänglighetsanpassade EPUB3-boken i Sverige och för att böcker på minoritetsspråk ska kunna erbjudas brett och lättillgängligt. Vi är stolta att vara med på den här utvecklingsresan tillsammans med KB:s dedikerade team. Våra erfarna medarbetare bidrar med sin breda kompetens om digitala böcker, samtidigt som vi ytterligare stärker vår kunskap om tillgänglighetsmetadata och våra processer för att effektivt erbjuda EPUB3-konvertering. Detta blir det nya standardiserade sättet att erbjuda EPUB3-filer digitalt”. säger Eva Houltzén, vd på Axiell Media.

KB har ett regeringsuppdrag ”att genomföra en satsning på de nationella minoriteternas biblioteksverksamhet”1. Genom lanseringen av appen så tar KB också höjd för de kommande lagkraven på tillgänglighetsanpassning.

EPUB3 bryter nu allt mer mark även i Sverige och utvecklingen stärks av att det 2022 kommer ny lagstiftning i Sverige: European Accessiblity Act som baseras på WCAG 2.1 (Web Content Accessibility Guidelines). Lagstiftningen ska vara implementerad 2025 och specificerar krav för e-böcker för att säkerställa att de är inkluderande för alla läsare. Formatet EPUB3 underlättar tillgänglighetsanpassningen. Kraven innebär exempelvis att det ska vara möjligt att synkronisera text och ljud, inkludera specifika metadata som möjliggör sökning efter tillgängliga böcker samt att det ska finnas tillgänglighetsfunktioner som gör det möjligt för läsaren att välja hur innehållet ska visas. Axiell Media har sedan tidigare deltagit i pilotprojekt drivna av Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, och då haft stor glädje av den kunskap på området som finns hos myndigheten. Mer om European Accessiblity Act finns att läsa på mtm.se.

 

Om Axiell Media

 

Axiell Media är den ledande distributören av e-böcker och ljudböcker i Skandinavien. Via Axiell Medias tjänster distribuerar över 1000 skandinaviskaförlag till kommersiella marknadsplatser som internetbutiker och prenumerationstjänster samt till bibliotek och skolor. Axiell Media grundades 2000 och som företag har vi omfattande kunskap om teknik och affärsmodeller för publicering, distribution och användning av digitala böcker, till exempel emedieläsare och appar. Vi erbjuder en rad tjänster till våra leverantörer och kunder inom detta område (www.axiellmedia.com). Axiell Media är sedan 2015 en del av Axiell Group, ett globalt IT-bolag som erbjuder marknadsledande produkter och tjänster för muséer, arkiv, bibliotek och skolor. Idag har Axiell 340 medarbetare och har kunder i över 55 länder. Läs mer på www.axiell.com

 

 

För mer information, kontakta gärna oss:

Eva Houltzén

Vd, Axiell Media

Eva.houltzen@axiell.com eller +46 70 690 22 67

 

Jenny Söderqvist

Head of Marketing & Customer Success, Axiell Media

Jenny.soderqvist@axiell.com eller +46 70 679 92 84

 

  1. Pressrelease ”Nu startar satsningen på de nationella minoriteternas bibliotek”: https://www.kb.se/om-oss/press.html#/pressreleases/nu-startar-satsningen-paa-de-nationella-minoriteternas-bibliotek-3070628

The post Axiell Media vinner upphandling av tillgänglighetsanpassade EPUB3-filer till KB appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/axiell-media-vinner-upphandling-av-tillganglighetsanpassade-epub3-filer-till-kb/feed/ 0
2020 års mest lånade digitala böcker på bibliotek https://www.axiellmedia.com/2020-ars-mest-lanade-digitala-bocker-pa-bibliotek/ https://www.axiellmedia.com/2020-ars-mest-lanade-digitala-bocker-pa-bibliotek/#respond Thu, 25 Feb 2021 09:31:17 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8607 Rapport över de mest lånade digitala böckerna på bibliotek 2020! Nu släpper vi en rapport över 2020 års mest lånade digitala böcker hos våra bibliotekskunder. I ett år som inte liknar något vi känner till i modern tid har vi sett hur den digitala utlåningen varit ett sätt för bibliotek att fortsätta nå ut till sina [...]

The post 2020 års mest lånade digitala böcker på bibliotek appeared first on Axiell Media.

]]>
Rapport över de mest lånade digitala böckerna på bibliotek 2020!

Nu släpper vi en rapport över 2020 års mest lånade digitala böcker hos våra bibliotekskunder. I ett år som inte liknar något vi känner till i modern tid har vi sett hur den digitala utlåningen varit ett sätt för bibliotek att fortsätta nå ut till sina låntagare och uppmuntra läsning. Det har också varit ett år när ännu fler böcker blivit digitala.

Årets mest lånade böcker domineras av kvinnliga författare och toppas i år av Sofie Sarenbrant och hennes bok ”Mytomanen” som ges ut av Bookmark Förlag. Stort varmt grattis till er!

Ökade antalet lån under 2020? Vilka böcker toppade listorna årets mest lästa barn- och ungdomsbok och fackbok? Är det skillnader mellan e-böcker och ljudböcker på topplistorna? Välkommen att läsa och utforska både topplistor och reflektioner kring året som varit.

Läs hela rapporten här

The post 2020 års mest lånade digitala böcker på bibliotek appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/2020-ars-mest-lanade-digitala-bocker-pa-bibliotek/feed/ 0
De mest lånade böckerna på bibliotek under 2020 års sista kvartal https://www.axiellmedia.com/de-mest-lanade-bockerna-pa-bibliotek-under-2020-ars-sista-kvartal/ https://www.axiellmedia.com/de-mest-lanade-bockerna-pa-bibliotek-under-2020-ars-sista-kvartal/#respond Thu, 04 Feb 2021 10:06:39 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8584 2020:s sista summeringar över de mest lånade böckerna på bibliotek är här! Nu släpper vi vår fjärde och sista kvartalssummering över 2020 års digitala lån på bibliotek. E-böckerna är bland utlånen något fler, med 54 procent jämte ljudbokens, 46 procent. Av utlånen står de 20 mest utlånade titlarna för hela 6 procent av den totala utlåningen. [...]

The post De mest lånade böckerna på bibliotek under 2020 års sista kvartal appeared first on Axiell Media.

]]>
2020:s sista summeringar över de mest lånade böckerna på bibliotek är här!

Nu släpper vi vår fjärde och sista kvartalssummering över 2020 års digitala lån på bibliotek. E-böckerna är bland utlånen något fler, med 54 procent jämte ljudbokens, 46 procent. Av utlånen står de 20 mest utlånade titlarna för hela 6 procent av den totala utlåningen.

Vad en tydligt kan se är att i barn- och ungdomskategorien är att backlist är mycket populärt. Den nyaste av titlarna i kategorien att ta sig upp på topp fem är Camilla Brincks Musse & Helium: Mysteriet med hålet i väggen, från 2018. Den äldsta titeln, Astrid Lindgrens Mio, min Mio, publicerades redan 1954, och figurerar på såväl ljudboks- som e-bokstopplistan.

Bland vuxenlitteraturen finns främst titlar publicerade 2020, och intresset för pristagare fortsätter intressera. Augustprisvinnarna i såväl den skönlitterära som fackbokklassen tar sig båda upp på topp fem. Även 2020 års vinnare av Deckarakademins pris Årets bästa svenska kriminalroman, Tove Alsterdals Rotvälta, tar sig upp på topplistan efter tillkännagivandet i november.

Överlag är det kvinnliga, och främst svenskskrivande, författare som dominerar på topplistorna. Bara två översatta verk finns under det fjärde kvartalet representerade i den absoluta toppen.

 Fördjupa dig här! Vi summerar alla spännande listor – klicka på länken. På snart återseende när vi inom kort släpper årsrapporten över 2020 års mest lånade digitala böcker!

 

Trevlig läsning!

 

The post De mest lånade böckerna på bibliotek under 2020 års sista kvartal appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/de-mest-lanade-bockerna-pa-bibliotek-under-2020-ars-sista-kvartal/feed/ 0
Skellefteå Kommuns projekt Läsligan: Biblioteken finns i din ficka, använd det! https://www.axiellmedia.com/skelleftea-kommuns-projekt-lasligan-biblioteken-finns-i-din-ficka-anvand-det/ https://www.axiellmedia.com/skelleftea-kommuns-projekt-lasligan-biblioteken-finns-i-din-ficka-anvand-det/#respond Mon, 07 Dec 2020 07:06:40 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8576 – Biblioteket finns i din ficka, använd det! Utmaningen: Att få unga killar och tjejer som har fullt upp med sin idrott att läsa böcker. Lösningen: Låt läsningen bli en del av idrotten – lätt tillgänglig i mobil och på läsplatta. Bibliotekschef Mikke Ejrevi har ihop med andra engagerade i Skellefteå kommun skapat Läsligan, där [...]

The post Skellefteå Kommuns projekt Läsligan: Biblioteken finns i din ficka, använd det! appeared first on Axiell Media.

]]>
– Biblioteket finns i din ficka, använd det!

Utmaningen: Att få unga killar och tjejer som har fullt upp med sin idrott att läsa böcker. Lösningen: Låt läsningen bli en del av idrotten – lätt tillgänglig i mobil och på läsplatta. Bibliotekschef Mikke Ejrevi har ihop med andra engagerade i Skellefteå kommun skapat Läsligan, där sportstjärnor och tränare inspirerar unga att läsa mer.

En hockeytrunk full med böcker och läsplattor. En arena med högläsning under matchpausen. Bokhörna i foajén på hockeyrinken. Hur blev det så?

Bakgrunden är denna: Unga tjejer läser lättare och mer, har det visat sig, även de som sportar. Unga killar däremot blir lätt uppslukade av sin sport och läsningen får stå tillbaka. Mikke Ejrevi som är bibliotekschef på Skellefteå bibliotek är en av dem som vill ändra på det.

– Jag har själv en stark koppling till idrott. Jag har spelat innebandy på hög nivå, och ishockey. Och så är jag svensklärare i min utbildning och har barn själv. Och jag har svårt att få dem att läsa!

Med initiativet Läsligan får han ut litteratur och läsning till de massvis med unga killar och tjejer som idrottar och kanske inte annars skulle öppna en enda bok.

– Vår devis är: “Biblioteket är där du är”, säger Mikke och syftar både på fysiska läsfrämjande aktiviteter och den växande digitala läsningen.

– Digitala läsningen växer ju, man träffar ungarna lättare med den. De går ju med sina smarta devices hela tiden och böckerna finns där! Vi tror att det är en väg till framgång, säger Mikke.

Läsligan går ut på att servera läsning till klubbarna. En bibliotekarie följer med till en träning och har med sig Boktrunken, en väska full med böcker och läsplattor som laget sedan har med sig på träningar och bortamatcher under hela säsongen.

– Vi presenterar gärna möjligheterna som finns i de ungas telefoner. Redan från start säger vi: ”Du har det här i din ficka redan idag, använd det.” Att vi haft med ett par läsplattor i Boktrunken är för att minska risken av utanförskap. De flesta har en egen device och vi vill få dem att använda den för läsning. Vi tipsar om Biblio-appen och berättar hur man loggar in i den med sitt bibliotekskort, säger Mikke.

Till träningen följer ofta också en sportstjärna med, en läsande förebild som kan inspirera unga idrottsutövare. Det finns också ett enkelt läsfrämjande material med i trunken.

Fotbollsstjärnan Hanna Marklund har varit med från början. Läsning har alltid varit en nyckel för henne, för att fokusera och slappna av.

– Hon brinner för det här! Det är jätteviktigt att det är tränarna och sportstjärnorna som visar vägen. Om jag säger till min son att han ska ta med en bok i bussen på cupen så struntar han i det. Men den dagen hans tränare sa att han skulle ha med en bok så sprang han hem och frågade mig vad han skulle ha med för läsning i bussen. Det är avgörande vem som ber dig läsa.

Hanna Marklund och andra aktiva inom Läsligan poängterar att läsning är träning men för andra muskler – träning för knoppen. Det ger avkoppling och energi mellan matcherna, en bra uppladdning.

Läsligan har också inspirationsföreläsningar för idrottsledare, idrottsföräldrar och lag, allt för att hjälpa ledare att bli bra förebilder och guida sina ungdomar i böckernas värld. Mikke poängterar att Läsligan inte är ett initiativ enbart från Skellefteå bibliotek. De andra organisationerna och företagen som gör satsningen möjlig är tidningen Norran, Skellefteå kommun, PR-byrån Henson, Akademibokhandeln och SISU Idrottsutbildarna.

Mikke berättar också engagerat att just unga män de senaste åren har ökat sin läsning och då gäller det främst användningen av e-böcker och eljudböcker.

– Statistik visar att män mellan 18 och 20 har blivit mer benägna att läsa e-böcker och e-ljudböcker än förut. De går faktiskt om kvinnor i motsvarande ålder. Vanligtvis är kvinnor flitigare läsare än män, men det finns studier som visar att det är ganska jämnt mellan män och kvinnor när det gäller läsning av just digitala böcker. Det ser faktiskt ut som att de digitala böckerna bidrar till att det könsmässiga glappet krymper. Det är en god signal! Att vi har folk som kan läsa och förstår vad de läser är i grunden en demokratifråga.

De fysiska böckerna har inte helt spelat ut sin roll. De är fortsatt viktiga, inte minst som symboler. Även om Mikke själv helst läser på platta brukar han ofta ha med sig en bok som han tar upp och läser ur, för då syns det vad han gör.

– Vi vill fortsatt ha även de fysiska böckerna, men våra ekonomiska resurser styr mot det digitala, e-böcker och e-ljudböcker det är solklart, för varje år en större del av budget. Det är ett strategiskt val av oss, säger Mikke Ejrevi.

 

Text till bilden:  Hanna Marklund är engagerad i att få idrottande ungdomar att läsa. Initiativet kommer från Mikke Ejrevi.

 

 

The post Skellefteå Kommuns projekt Läsligan: Biblioteken finns i din ficka, använd det! appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/skelleftea-kommuns-projekt-lasligan-biblioteken-finns-i-din-ficka-anvand-det/feed/ 0
Biblioteken i Sollentuna visar vägen för online-bibblan https://www.axiellmedia.com/biblioteken-i-sollentuna-visar-vagen/ https://www.axiellmedia.com/biblioteken-i-sollentuna-visar-vagen/#respond Mon, 07 Dec 2020 07:00:22 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8573 Biblioteken i Sollentuna visar vägen för online-bibblan Det är på Biblioteken i Sollentuna det händer, trots att biblioteket nu håller stängt som mötesplats på grund av corona. Ofelia Graah Hagelbäck och Ewa Rensjö jobbar redan digitalt på många sätt – med boktips online, streamade boksamtal med skolor och digitala läscoacher. De är väl förberedda och [...]

The post Biblioteken i Sollentuna visar vägen för online-bibblan appeared first on Axiell Media.

]]>
Biblioteken i Sollentuna visar vägen för online-bibblan

Det är på Biblioteken i Sollentuna det händer, trots att biblioteket nu håller stängt som mötesplats på grund av corona. Ofelia Graah Hagelbäck och Ewa Rensjö jobbar redan digitalt på många sätt – med boktips online, streamade boksamtal med skolor och digitala läscoacher. De är väl förberedda och bubblar av energi.

Det digitala läsandet i Sollentuna kommun har ökat avsevärt de senaste åren. Om det beror på corona eller att allt fler läsare föredrar de digitala kanalerna går inte att säga, men fler blir de.

– Vi sätter nya rekord i utlån av e-böcker och ljudböcker varje månad. Ju fler lån per låntagare och vecka vi tillåter desto mer lånas, säger Ewa Rensjö, som är bibliotekarie i Sollentuna. 

Biblioteken i Sollentuna har valt att nyligen utöka antalet e-böcker och e-ljudböcker som en låntagare kan låna.

– I och med corona har vi utökat så nu får man ladda hem fem e-böcker eller e-ljudböcker per vecka. Det beror delvis på att folk inte ska behöva komma till oss men också för att de ska få ett större antal böcker hemma att läsa. Fem böcker i veckan tror jag räcker ganska långt, säger Ewa.

Utöver att Biblioteken i Sollentuna erbjuder fler e-böcker till låntagarna så har man många digitala sätt att jobba för att nå ut med litteratur. Så var det redan före coronasmittan, och nu har fokus förflyttats från bibliotekets lokaler till nätet ännu mer.

Ofelia Graah Hagelbäck och Ewa Rensjö har en flod av idéer på hur boktips, sagor och boksamtal kan ske online istället för på biblioteket. Många aktiviteter filmas och allt de producerar finns både bibliotekets youtube-kanal, på faceboook och även instagramkontot.

– Vi har filmat vår boktipssoffa, där vi pratar om böcker och även bjuder in en författare från Sollentuna. Linda Skugge har varit här till exempel, vi har tur för det finns många bra författare i Sollentuna. Vi har också gjort livesändningar. Och förra veckan fick jag en fråga från en skola om att ha ett digitalt boksamtal, jag blev nästan irriterad över att jag inte hade kommit på den idén själv, säger Ofelia.

Skolan och Ofelia bestämde möte och Ofelia tog med ett gäng böcker hem. När det var dags kopplade hon upp sig med tjänsten Google meets och kunde prata med hela klassen om böckerna.

– Vi pratade massor med varandra, det var fjärdeklassare, och de kunde ställa frågor. De blev lite uttråkade i mitten då så gjorde vi en hoppaus, haha. Nu går vi ut och erbjuder boksamtal digitalt, en helt ny tjänst.

Boka en bibliotekarie och Digital läscoach är också nya tjänster som Sollentuna bibliotek erbjuder. Det innebär att Ewa, Ofelia eller någon av deras kollegor kommer att koppla upp sig och guida läsarna i både biblioteksfrågor och sökandet efter bra böcker och härlig läsning.

Sånt som Ofelia och Ewa har gjort länge på plats i biblioteket kommer nu att förflyttas till nätet och bli ännu viktigare delar av verksamheten, exempelvis bokcirklar, digitalt språkcafé och sagostunder.

– Vi ska starta digitala bokcirklar. Ewa är en riktig språkcirkelguru. Jag har glatt anmält mig till att ha digitala bokcirklar för barn. Jag tror att vi kommer att göra det via teams, vi får se om det finns ett intresse och någon som anmäler sig. Det är nytt.

Sagostunder online blir dessvärre en utmaning, eftersom man som bibliotek inte har rättigheterna som behövs för att läsa en saga online.

Ofelia poängterar att alla som arbetar på biblioteket är involverade i att utveckla verksamheten på olika sätt. Det är ett bra team med positiv stämning. 

– Alla jobbar hårt och spinner vidare på varandras idéer och stöttar varandra. Alla bidrar på så bra sätt, säger Ewa.

Vad får ni för återkoppling från låntagare och andra bibliotek?

– Vi får hela tiden fler följare och många hejarop! När vi började lotta ut böcker så märkte vi att många av våra följare kom från andra delar av Sverige. Vissa kom från Norrland och andra kom från Skåne. Det tog vi som ett gott tecken! Och så fick vi vara med på Axiells användardagar och berätta, då blev vi väldigt hedrade och blåste upp oss, haha, säger Ofelia och skrattar.

Vad är er framgångsfaktor, förutom att ni verkligen brinner för det ni gör och kan så mycket?

– Att vi har riktigt bra chefer. Det är en förutsättning! De låter oss i princip göra vad vi vill inom ramarna för vårt uppdrag. Vi får testa nytt och vi får testa sånt som inte funkade förut men kanske funkar nu. De är väldigt nyfikna och om vi har innovativa idéer så tycker de är att det är kul. Det är en fantastisk möjlighet, säger Ofelia.

 

Text till bilden: På Biblioteken i Sollentuna är engagemanget stort för att online locka till läsning. Elisabet Nemert, i mitten, är en av dem som besökt boktippssoffan, och det har också Linda Skugge och Anna-Maria Ekblad gjort.

 

 

The post Biblioteken i Sollentuna visar vägen för online-bibblan appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/biblioteken-i-sollentuna-visar-vagen/feed/ 0
The “Ebban” digital reading service for schools now launches with Finnish content https://www.axiellmedia.com/the-ebban-digital-reading-service-for-schools-now-launches-with-finnish-content/ https://www.axiellmedia.com/the-ebban-digital-reading-service-for-schools-now-launches-with-finnish-content/#respond Tue, 03 Nov 2020 06:59:46 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8528 The “Ebban” digital reading service for schools now launches with Finnish content Ebban, the digital reading service for schools, is opening the service for all school students in Finland as Axiell Media now introduces a new version of Ebban. Ebban was first released in 2014 and is already serving 150 Finnish-Swedish schools with Swedish literature. [...]

The post The “Ebban” digital reading service for schools now launches with Finnish content appeared first on Axiell Media.

]]>
The “Ebban” digital reading service for schools now launches with Finnish content

Ebban, the digital reading service for schools, is opening the service for all school students in Finland as Axiell Media now introduces a new version of Ebban.

Ebban was first released in 2014 and is already serving 150 Finnish-Swedish schools with Swedish literature. Since June 2020, Ebban is a part of Axiell Media and the company now launches Ebban also with e-books and audio books in Finnish.

“Having worked with the Ebban team from the start, we have been impressed by the way the service engages students in reading and helping schools to fulfil their objectives. We are therefore excited to develop the service further and continue to empower reading among children and young adults” says  Eva Houltzén, CEO of Axiell Media.

Ebban is used to inspire reading and includes digital books of both fiction and facts. The service allows every book to be read and listened to simultaneously so even an entire school can read the same book at the same time.

Ebban makes it easy and fun to arrange reading groups, complete reading diplomas, and give tips on good books to others. According to user surveys, Ebban increases interest in reading and supports students with reading difficulties as well as increases the reading motivation of school students.

The content is divided into easy-to-use categories, which helps students find meaningful reading and teachers to choose and give suggestions on books they think would suit the needs of their students.

The selection of Finnish books is continuously growing and is managed by a dedicated librarian who ensures that the books are of suitable quality and fit the customer group’s needs.

The range now includes more than 3,000 e-books and audio books in Swedish and Finnish and it is easy to choose a book according to age, interest, or reading challenge.

The Finnish Ebban service will be available for schools in the spring of 2021.

Up-to-date information is available at: www.ebbaninfo.fi

INFO

  • Ebban is in use by 150 schools.
  • More than 10,000 students use Ebban.
  • 64% think that students have increased their interest in reading.
  • 66% think that Ebban supports students with reading difficulties.
  • Includes a broad and growing selection of works suitable for everyone from pre-schoolers to secondary school students.

 

More information

Media Contacts:

Eva Houltzén, CEO Axiell Media

Eva.houltzen@axiell.com

 

Sales inquiries:

Mari Saikkonen, Key AccountManager

mari.saikkonen@axiell.com

+358 41 514 5399

The post The “Ebban” digital reading service for schools now launches with Finnish content appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/the-ebban-digital-reading-service-for-schools-now-launches-with-finnish-content/feed/ 0
Axiells användardagar: Afternoon Tea med Axiell Media och gäster https://www.axiellmedia.com/axiells-anvandardagar-fokus-bibliotek-after-noon-tea-med-axiell-media-och-gaster/ https://www.axiellmedia.com/axiells-anvandardagar-fokus-bibliotek-after-noon-tea-med-axiell-media-och-gaster/#respond Fri, 30 Oct 2020 07:16:33 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8520 Att arbeta läsfrämjande med kreativa lösningar – digital läsning med sportstjärnor och stjärnförfattare som draglok Axiell Media bjuder in gäster till ett inspirerande samtal som visar på vilka obegränsade möjligheter som finns för att nå ut till nya och fler läsare och få fler att läsa digitala böcker. Möt Mikke Ejrevi, biblioteks- och kulturchef i [...]

The post Axiells användardagar: Afternoon Tea med Axiell Media och gäster appeared first on Axiell Media.

]]>
Att arbeta läsfrämjande med kreativa lösningar – digital läsning med sportstjärnor och stjärnförfattare som draglok

Axiell Media bjuder in gäster till ett inspirerande samtal som visar på vilka obegränsade möjligheter som finns för att nå ut till nya och fler läsare och få fler att läsa digitala böcker.

Möt Mikke Ejrevi, biblioteks- och kulturchef i Skellefteå kommun som berättar om projektet ”läsligan”, ett överbryggande samarbete mellan biblioteket och idrottsklubbar med lokala sportstjärnor som förebilder. Och man krossar både vanor, machokulturer och normer.

Direkt från Sollentuna Kommun träffar vi journalisten och tillika bibliotekarien Ofelia Graah-Hagelbäck och bokcirkelgurun Ewa Rensjö som genom kreativt arbete och handlingskraft utöver det vanliga, fortsatt hålla en hög kommunikationsnivå med kommunens invånare under coronapandemin. Med nya kanaler och aktiviteter för kommunikation har de brutit ny mark och lyckats att ställa om – inte in.

Tid: 11 november klockan 15-15.30 Anmäl dig här – direktlänk till anmälningsformuläret för Afternoon Tea med Axiell Media och gäster

Här läser du mer om användardagarna och hela programmet.

Häll upp en extra god varm dryck och njut av ett inspirerande seminarium, vi ser fram emot att ses!

Hälsningar

Jenny Söderqvist och Sara Jerkert på Axiell Media

The post Axiells användardagar: Afternoon Tea med Axiell Media och gäster appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/axiells-anvandardagar-fokus-bibliotek-after-noon-tea-med-axiell-media-och-gaster/feed/ 0
Kvartalsrapport 3 över digitala lån https://www.axiellmedia.com/kvartalsrapport-3-over-digitala-lan/ https://www.axiellmedia.com/kvartalsrapport-3-over-digitala-lan/#respond Thu, 22 Oct 2020 12:40:00 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8513 Årets tredje kvartalsrapport är här! Nu släpper vi årets tredje kvartalsrapport över digitala lån på bibliotek. 2020 fortsätter vara ett år vi kommer att minnas för alltid. I dessa speciella tider med social distansering och minskat umgänge är det tur att det finns så mycket intressant, läsvärd och inspirerande litteratur att ta del av - [...]

The post Kvartalsrapport 3 över digitala lån appeared first on Axiell Media.

]]>
Årets tredje kvartalsrapport är här!

Nu släpper vi årets tredje kvartalsrapport över digitala lån på bibliotek.

2020 fortsätter vara ett år vi kommer att minnas för alltid. I dessa speciella tider med social distansering och minskat umgänge är det tur att det finns så mycket intressant, läsvärd och inspirerande litteratur att ta del av – och att så mycket finns att tillgå digitalt. Tidigare i veckan har de nominerade till Augustpriset 2020 tillkännagivits och med några få undantag finns samtliga böcker i kategorierna skönlitteratur och facklitteratur redan i digitala format och tillgängliga för både försäljning och utlåning.

Nu kommer alltså rapporten över de mest lånade böckerna på folkbibliotek under årets tredje kvartal. Vilka böcker ligger i lånetoppen? Finns det någon låneraket? Vi visar också lite användarmönster i appen Biblio.

För att läsa detta och mycket mer klicka här för att läsa eller ladda ner rapporten.

Trevlig läsning!

 

The post Kvartalsrapport 3 över digitala lån appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/kvartalsrapport-3-over-digitala-lan/feed/ 0