Axiell Media https://www.axiellmedia.com Nordens ledande distributör av digital läsning Fri, 18 Sep 2020 13:10:40 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.7 https://www.axiellmedia.com/wp-content/uploads/2016/08/cropped-axiell-x-32x32.png Axiell Media https://www.axiellmedia.com 32 32 Dubbelt upp på e-bokens dag https://www.axiellmedia.com/dubbelt-upp-pa-e-bokens-dag/ https://www.axiellmedia.com/dubbelt-upp-pa-e-bokens-dag/#respond Fri, 18 Sep 2020 10:29:21 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8481 E-bokens dag - en dag att fira! Idag den 18 september firar vi den internationella e-bokens dag – samtidigt passar vi på att fira att det är 20 år sedan som Elib/Axiell Media grundades – för det är nu 20 år sedan den allra första svenska e-boken producerades för kommersiell försäljning, det blev Paradiset av [...]

The post Dubbelt upp på e-bokens dag appeared first on Axiell Media.

]]>
E-bokens dag – en dag att fira!

Idag den 18 september firar vi den internationella e-bokens dag – samtidigt passar vi på att fira att det är 20 år sedan som Elib/Axiell Media grundades – för det är nu 20 år sedan den allra första svenska e-boken producerades för kommersiell försäljning, det blev Paradiset av Liza Marklund och pionjärer bakom företagen Adlibris, Piratförlaget och Natur & Kultur lade tillsammans grunden och skapade företaget Elib*. Den 26 november 2000 såldes den första svenska e-boken, bara 8 månader efter att världens första kommersiella e-bok, Stephen King’s Riding the Bullet, släppts på internet.

Man kan tro att e-böcker är ett relativt nytt påfund, men elektroniska böcker som koncept har en ganska lång historia bakom sig och redan på 1930-talet drömde författaren Bob Brown om en ”enkel bärbar elektronisk bokmaskin som kunde låta läsare justera typsnitt, storlek och undvika paper cuts”. 1949 skapade läraren Ángela Ruiz Robles den första mekaniska föregångaren till e-böcker, inspiration till sin innovativa uppfinning fann hon efter att hon sett sina elever idogt släpa tunga böcker fram och tillbaka till och från skolan varje dag – och 1971 skapade Michael Hart, grundaren av Project Gutenberg, den första elektroniska boken som vi känner till den idag – och resten är historia.

Hela två decennier har gått sedan den första svenska e-boken kom till och Elib startade – som den första svenska digitala bokdistributören. Till en början fanns bara ett 50-tal böcker i katalogen till försäljning, bland författarna fanns bland annat Henning Mankell, Sjöwall/Wahlöö, Ernst Brunner och Kerstin Thorvall –  idag har vi närmare 100 000 e-böcker och når hela världen, där den svenska e-boken har blivit en del av ett internationellt ekosystem av digitala böcker.

Även svenska bibliotek är pionjärer och var tidigt ute med e-böcker. Redan 2001 började Nacka stadsbibliotek och Stockholms stadsbibliotek låna ut e-böcker med hjälp av Elib och man lade då grunden för e-boksdistribution på bibliotek och dagens fina samarbete som vi idag har med biblioteken – tätt därefter anslöt sig även Kalmar bibliotek och snart var hela biblioteks-Sverige intresserade av e-böcker.

rocket läsare

”Stenplattan” Rocket eBook – en av de första läsplattorna, lanserad 1998

 

På den här tiden distribuerades e-böcker i PDF-format, Mobi och Microsoft Reader – och läsplattorna var både tunga och bökiga att ha göra med, men 2007 började det hända grejer igen. Bland annat utvecklade och lanserade International Digital Publishing Forum (IDPF) det oberoende standardformatet för e-böcker: EPUB – ett format som påminner väldigt mycket om hur en hemsida är strukturerad och som nu öppnade upp för större möjligheter till anpassad läsning och teknisk utveckling. Simultant kom även den första generationen av iPhone-telefonen och Amazon lanserade läsplattan Kindle som sålde slut på bara ett par timmar. På hemmaplan fortsatte utvecklingen, e-boken växte och försäljningen började ta fart. 2010 börjar de första förlagen ge ut e-böcker som standard, samma år lanserar även Apple den första iPad:en och vi börjar se att utlåning av e-böcker kommer igång på allvar på biblioteken.

Det har hänt mycket på bara två decennier och tanken kan kännas svindlande när man funderar på hur det kommer se ut om ytterligare två decennier – hur kommer e-boken fortsätta utvecklas, hur kommer människor läsa, lyssna och interagera med böcker i framtiden? Det skojas lite om att framtidens människor kommer att kunna ladda ner böcker direkt till sitt medvetande och interagera med boken i någon slags virtuell verklighet och på bara ett par sekunder lagrat och läst en hel bok. Det låter onekligen lite spännande, och med tanke på den snabba tekniska utvecklingen, vem vet? Men en sak är i alla fall säker: precis som i början av historien kommer vi fortsätta vara med och utveckla den digitala läsningen, distribution och infrastrukturen – tillsammans med förlag, återförsäljare, bibliotek och läsare.

*Sedan 2015 heter vi Axiell Media, läs mer om oss här

The post Dubbelt upp på e-bokens dag appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/dubbelt-upp-pa-e-bokens-dag/feed/ 0
Katalogtips: Jeffrey Archer i nyutgåvor på Saga Egmont förlag https://www.axiellmedia.com/katalogtips-jeffrey-archer-i-nyutgavor-fran-saga-egmont-forlag/ https://www.axiellmedia.com/katalogtips-jeffrey-archer-i-nyutgavor-fran-saga-egmont-forlag/#respond Thu, 17 Sep 2020 13:57:24 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8473 Nu släpps Jeffrey Archers verk digitalt i nyutgåvor till bibliotek och återförsäljare genom Saga Egmont förlag. Jeffrey Archer är ett fenomen i förlagsbranchen med 37 titlar och över 275 miljoner sålda böcker. Nu har han ingått ett stort internationellt samarbete med förlaget Saga Egmont. Samarbetet innebär att Saga Egmont under de närmsta åren ska ge [...]

The post Katalogtips: Jeffrey Archer i nyutgåvor på Saga Egmont förlag appeared first on Axiell Media.

]]>
Nu släpps Jeffrey Archers verk digitalt i nyutgåvor till bibliotek och återförsäljare genom Saga Egmont förlag.

Jeffrey Archer är ett fenomen i förlagsbranchen med 37 titlar och över 275 miljoner sålda böcker. Nu har han ingått ett stort internationellt samarbete med förlaget Saga Egmont. Samarbetet innebär att Saga Egmont under de närmsta åren ska ge ut över 300 utgåvor av Jeffrey Archers verk på 11 språk – både Archers äldre och nyskrivna böcker.

– Vi är mycket stolta över möjligheten att arbeta med ett sådant stort författarskap som Jeffrey Archers och att få göra hans imponerande katalog av titlar tillgänglig för läsare i hela världen. Egmonts motto är ”We bring stories to life”, och vi menar att det är precis vad vi gör med detta samarbete, säger Lasse Horne, direktör för Saga Egmont.

Sedan starten har Saga gjort flera tusen svenska böcker tillgängliga för läsare som helst läser en bok digitalt – som e-bok eller ljudbok.

– Vi på Saga ser det nya digitala boklandskapet som en fantastisk möjlighet att ge böcker nytt liv. Det gör det möjligt för oss att nå ut med både säsongens nyheter och älskade klassiker till nya målgrupper. Genom att vi distribuerar våra böcker genom Axiell Media säkerställer vi att vi når ut till alla kanaler, säger Stephanie Andén, redaktionschef för Saga Sverige.

Om förlaget: 2015 föddes det svenska förlaget Saga ur det anrika danska förlaget Lindhardt og Ringhof, och Saga har nu vuxit till att bli Nordens största digitala förlag. Lindhardt og Ringhof är i sin tur en del av Egmont. Egmont är en fond som omsätter 11,8 miljarder danska kronor om året och bidrar årligen med 100 miljoner danska kronor till barn och ungas utveckling.

 

The post Katalogtips: Jeffrey Archer i nyutgåvor på Saga Egmont förlag appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/katalogtips-jeffrey-archer-i-nyutgavor-fran-saga-egmont-forlag/feed/ 0
Ny statistikrapport: Bibliotekslånen andra kvartalet 2020 https://www.axiellmedia.com/ny-statistikrapport-bibliotekslanen-andra-kvartalet-2020/ https://www.axiellmedia.com/ny-statistikrapport-bibliotekslanen-andra-kvartalet-2020/#respond Tue, 14 Jul 2020 07:54:47 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8460 Ny statistikrapport:  Bibliotekslånen andra kvartalet 2020 Nu släpper Axiell Media årets andra kvartalsrapport över bibliotekslånen för kvartal 2, 2020. Under perioden har vårt land och världen fortsatt att beröras av covid-19. Vi ser hur biblioteken arbetar med imponerande kreativitet för att förändra och anpassa formerna för att fortsätta inspirera till läsning, inte minst genom att [...]

The post Ny statistikrapport: Bibliotekslånen andra kvartalet 2020 appeared first on Axiell Media.

]]>
Ny statistikrapport:  Bibliotekslånen andra kvartalet 2020

Nu släpper Axiell Media årets andra kvartalsrapport över bibliotekslånen för kvartal 2, 2020. Under perioden har vårt land och världen fortsatt att beröras av covid-19. Vi ser hur biblioteken arbetar med imponerande kreativitet för att förändra och anpassa formerna för att fortsätta inspirera till läsning, inte minst genom att erbjuda en bred katalog av digitala böcker. Här kan du till exempel läsa om hur ett bibliotek arbetat med läsecirklar med Biblio App som stöd.

Sedan den förra rapporten har det skett förändringar i toppen över de mest utlånade böckerna och vi vill ta tillfället i akt att gratulera Bookmark förlag och författaren Sofie Sarenbrant då boken ”Mytomanen” som ljudbok, toppar listan.

 Vi fördjupar oss denna gång lite extra i barn- och ungdomslitteraturen. Barns och ungdomars läsning är ett prioriterat område för biblioteken, och många fina initiativ tas både lokalt och även nationellt t.ex. med appen Bibblix som vi på Axiell Media är stolta partners till, läs gärna mer här.

 

Läs hela kvartalsrapporten här

 

Vi på Axiell Media vill passa på att önska en fortsatt fin sommar!

 

The post Ny statistikrapport: Bibliotekslånen andra kvartalet 2020 appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/ny-statistikrapport-bibliotekslanen-andra-kvartalet-2020/feed/ 0
Läsecirkel online – en succé på Kuopio Stadsbibliotek https://www.axiellmedia.com/lasecirkel-online-en-succe-pa-kuopio-stadsbibliotek/ https://www.axiellmedia.com/lasecirkel-online-en-succe-pa-kuopio-stadsbibliotek/#respond Thu, 02 Jul 2020 07:03:02 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8451 När biblioteket stängde - läsecirkel online ökade bibliotekets tillgänglighet och gav nya digitala låntagare Det finska biblioteket Kuopio Stadsbibliotek tog ett stort digitalt steg framåt under coronautbrottet när man organiserade tre virtuella läsecirklar med digitala böcker i Biblio app under våren. En fortsättning utlovas. Kuopio Stadsbibliotek hade en längre period övervägt att anordna en läsecirkel online. [...]

The post Läsecirkel online – en succé på Kuopio Stadsbibliotek appeared first on Axiell Media.

]]>
När biblioteket stängde – läsecirkel online ökade bibliotekets tillgänglighet och gav nya digitala låntagare

Det finska biblioteket Kuopio Stadsbibliotek tog ett stort digitalt steg framåt under coronautbrottet när man organiserade tre virtuella läsecirklar med digitala böcker i Biblio app under våren. En fortsättning utlovas.

Kuopio Stadsbibliotek hade en längre period övervägt att anordna en läsecirkel online. Idén omvandlades snabbt till verklighet när Finland, på grund av covid-19-pandemin, gick in i en omfattande ”lock-down”, och biblioteken fick stänga helt.

Vi började omgående fundera på hur vi kunde göra för att hålla biblioteksservicen tillgänglig för våra låntagare online, och ganska snabbt höll vi sagostunder och gav tipsvideor digitalt, säger Johanna Vuorinne, datavetare vid Kuopio Stadsbibliotek.

För att kunna genomföra den virtuella läsecirkeln var det först nödvändigt att undersöka vilka tekniska utmaningar som fanns men de kunde lösas snabbt och enkelt. Staden hade redan en licens för Zoom-tjänsten, som möjliggjorde fjärrdeltagande, och biblioteket använde Biblio app så att låntagarna enkelt kunde låna likväl som lyssna och läsa ljud- och e-böcker. Biblio erbjöd också ett varierat urval av böcker och möjligheten till obegränsade läsmöjligheter med accessmodellen.

En förutsättning för att kunna anordna läsecirkeln online var att alla intresserade skulle kunna läsa verken samtidigt och delta i läsecirkeln. Olika böcker valdes ut för att läsa och/eller lyssna för att locka så många olika låntagarmålgrupper som möjligt.

Så snart datum och urval av böcker fastställdes för de virtuella läsecirklarna avsatte man några veckor för marknadsföring så att låntagarna både skulle hinna hitta till läsecirklarna men också få tid att låna och läsa böckerna.

Online-läsecirkeln nådde nya låntagare

Den första läsecirkeln online hölls 13 april och fem personer deltog, tillsammans med en ledare och en teknisk support från biblioteket för säkerhets skull. Allt gick bra: deltagarna var aktiva i diskussionen och tekniken fungerade felfritt.

Det som var en positiv överraskning för oss var att nästan samtliga deltagare i de olika läsecirklarna var helt nya i sin kontakt med oss på biblioteket, det vill säga de hade inte tidigare deltagit i våra evenemang på det fysiska biblioteket. Alla hade velat delta men livspusslet med arbete och vardagslivet hade inte gett dem möjligheten. Det finns en stor förhoppning att våra digitala läsecirklar online kommer att fortsätta organiseras framöver, även när vi återgår till normala förhållanden.

I Kuopio har man bestämt att de virtuella läsecirklarna ska fortsätta under hösten varav en läsecirkel ska ha fokus på böcker om naturen, utlovar man.

Vi kommer förmodligen också att organisera pop-up introduktionsevenemang, där du kan få Biblio- och Zoom-guidning vid behov, säger Vuorinne.

Läs gärna mer på bibliotekets hemsida

Böcker på vårens digitala läsecirkel: 

Haig, Matt: Hur man stoppar tiden
Morris, Heather: Auschwitz Tattoo Artist
Lehtonen, Joel: En gång på sommaren

Böcker på höstens digitala läsecirklar

Ons 9/9 2020 Skogsmiljö:
Kytömäki, Anni: Kultarinta
Jokiranta, Juntti, Ruohonen & Räinä: Skogen efter oss

Ons 14/10 2020 Förändring i luften:
Ernman, Malena: Scener ur hjärtat

Ons 11/11 2020 Spektrumet av hotade liv:
Kauppinen, Juha: Mångfald
Svensson, Patrik: Ålevangeliet

Ons 9/12 2020 Liten men viktig:
Lunde, Maja: Binas historia
Sverdrup-Thygeson, Anne: Om insekter försvinner

 

The post Läsecirkel online – en succé på Kuopio Stadsbibliotek appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/lasecirkel-online-en-succe-pa-kuopio-stadsbibliotek/feed/ 0
Intervju med förlaget: Debutroman tog Historiska Media till digitala listtoppen https://www.axiellmedia.com/debutroman-tog-historiska-media-till-digitala-listtoppen/ https://www.axiellmedia.com/debutroman-tog-historiska-media-till-digitala-listtoppen/#respond Tue, 02 Jun 2020 09:17:54 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8432 Debutroman tog Historiska Media till digitala listtoppen   Med en historisk debutroman lyckades Historiska Media Förlag ta sig in på topplistorna över förra årets mest utlånade digitala böcker på bibliotek. För Christina Haugen, marknadschef, kom succén som en glad överraskning. Samtidigt har förlaget haft en tydlig digital strategi senaste åren. – Vi har ökat vår [...]

The post Intervju med förlaget: Debutroman tog Historiska Media till digitala listtoppen appeared first on Axiell Media.

]]>
Debutroman tog Historiska Media till digitala listtoppen

 

Med en historisk debutroman lyckades Historiska Media Förlag ta sig in på topplistorna över förra årets mest utlånade digitala böcker på bibliotek.

För Christina Haugen, marknadschef, kom succén som en glad överraskning. Samtidigt har förlaget haft en tydlig digital strategi senaste åren.

– Vi har ökat vår digitala utgivning enormt, berättar hon.

En av de mest utlånade böckerna digitalt i Sverige under förra året var Min mammas hemlighet, av Nikola Scott, en debutant förlaget översatt från engelska. Boken landade på plats 5 på 2019 års topplista över mest utlånade digitala bok och på plats 4 över de mest utlånade ljudböckerna.

– Det är ju fantastiskt roligt. När jag såg topplistorna hajade jag verkligen till. Vår titel var på fjärde plats bland böcker av Alex Schulman och Tara Westover! Här har vi en okänd debutant, hennes första översatta titel på svenska och med blygsamt utrymme i media. Att den skulle vara en sån raket i digital utlåning på bibliotek kom som en överraskning för mig, säger Christina Haugen.

Historiska Media har expanderat sin digitala utgivning medvetet och kraftfullt de senaste åren. 2016 gav förlaget ut sin första ljudbok på förlaget. I år ger man ut omkring hundra ljudbokstitlar.

– Med det följer ju såklart att vi har jobbat med att synas mer aktivt hos streamingtjänster och återförsäljare, men biblioteken har vi inte bearbetat lika aktivt.

Christina tror att bibliotekens medarbetare har stor betydelse när det gäller statistiken över utlånade digitala böcker.

– Jag antar att Min mammas hemlighet har fått ett gäng rekommendationer av bibliotekarier, och det tackar vi för!

Hon tror att framgången också beror på valet av uppläsare som är Eva Röse, den spännande titeln och ett lyckat omslag.

Den höga listplaceringen för boken har gjort Christina övertygad om att omställningen från enbart print till även digital utgivning är helt rätt. Med de digitala produkterna vill Historiska Media nå ut till fler konsumenter och hitta format där också yngre lyssnare finns.

– Viktigt i fake news-tider. Grundkärnan i Historiska Medias verksamhet är folkbildningsideal och att föra ut historia till allmänheten. Då är en uttalad ambition att nå fler och yngre målgrupper.

Men man har också omvärderat hela bokskaparprocessen.

– Ibland kan en titel börja som ljudbok och sedan komma som tryckt bok, som vår serie Världens dramatiska historia. Spännande med hela digitaliseringen!

Om man är ovan vid att låna digitalt, hur kommer man igång?

– Ladda hem Axiells app Biblio! Jag är övertygad om att den är en del av succén för digitala böcker. Annars är det bara att gå in på bibliotekets hemsida. Du loggar in digitalt, tar del av bibliotekets utbud hemifrån och laddar hem digitala böcker direkt. Biblioteken är så viktiga i den nya digitala distributionen.

 

FAKTA:

Namn: Christina Haugen

Gör: Marknadsansvarig på Historiska Media Förlag.

Bor: Lund.

Lyssnar på nu: Ulrika Knutsons egen inläsning av sin biografi om Elin Wägner.

Bästa lyssningen i sommar: Falska toner och söta vinbär i Huskvarnasviten, av Ewa Klingberg, och En nästan perfekt mamma, av Lilly Emme, båda från Historiska Media.

Favoritpoddar: Växlar mellan ytterligheter som Militärhistoriepodden och Skäringer & Mannheimer.

The post Intervju med förlaget: Debutroman tog Historiska Media till digitala listtoppen appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/debutroman-tog-historiska-media-till-digitala-listtoppen/feed/ 0
Nytt i katalogen: Henning Mankells älskade Wallanderserie återlanseras som ljudböcker https://www.axiellmedia.com/nytt-i-katalogen-henning-mankells-alskade-wallanderserie-aterlanseras-som-ljudbocker/ https://www.axiellmedia.com/nytt-i-katalogen-henning-mankells-alskade-wallanderserie-aterlanseras-som-ljudbocker/#respond Wed, 29 Apr 2020 13:48:14 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8423 Nytt i katalogen: Henning Mankells älskade Wallanderserie återlanseras som ljudböcker I maj månad återlanserar Leopard förlag den älskade Wallanderserien som ljudböcker. De tidigare så älskade inläsningarna av Stefan Sauk, Krister Henriksson, Reine Brynolfsson och Peter Andersson kompletteras nu med två nya. Adam Pålsson som spelar Den Unge Wallander i den kommande internationella Netflixsatsningen läser Mannen [...]

The post Nytt i katalogen: Henning Mankells älskade Wallanderserie återlanseras som ljudböcker appeared first on Axiell Media.

]]>

Nytt i katalogen: Henning Mankells älskade Wallanderserie återlanseras som ljudböcker

I maj månad återlanserar Leopard förlag den älskade Wallanderserien som ljudböcker. De tidigare så älskade inläsningarna av Stefan Sauk, Krister Henriksson, Reine Brynolfsson och Peter Andersson kompletteras nu med två nya. Adam Pålsson som spelar Den Unge Wallander i den kommande internationella Netflixsatsningen läser Mannen som log, den fjärde boken i en serie om elva.

Den första ljudboken i Wallanderserien Mördare utan ansikte släpps den 4 maj 2020. Läser gör Stefan Sauk.

Ljudböckerna i ordning:

Mördare utan ansikte

Inläsare: Stefan Sauk

Släppdatum: 4 maj

En natt i januari mördas ett äldre bondepar i Skåne. Med sina sista andetag yttrar kvinnan ordet ”utländsk”. Kort därefter brinner stadens flyktingförläggning och en somalisk flykting mördas. Kommissarie Kurt Wallander tar upp kampen mot en hänsynslös mördare.

Hundarna i Riga

Inläsare: Reine Brynolfsson

Släppdatum: 6 maj 

Två döda män i en räddningsflotte. Båda med kostym och slips. De ligger omslingrade som om de hade försökt skydda varandra från det oundvikliga slutet. Vilka är de? Var kommer de ifrån? Varför har de flutit i land vid den skånska kusten? Spåren leder utanför Sveriges gränser.

Den vita lejoninnan

Inläsare: Stefan Sauk (nyinspelat)

Släppdatum: 7 maj

Victor Mabasha bor i ett eländigt skjul i den sydafrikanska Transkeiprovinsen. Hans uppdrag är att mörda någon vars namn förblir hemligt. Kan det vara frihetshjälten Nelson Mandela? I Ystad försvinner samtidigt en kvinna, kommissarie Wallander får fallet på sitt bord, och snart uppdagas en konspiration på världspolitisk nivå.

Mannen som log

Inläsare: Adam Pålsson (nyinspelat)

Släppdatum: 11 maj

Det står en stol mitt på landsvägen på Österlen, i stolen sitter en docka i människostorlek. Det är höst och dimman kommer krypande runt Brösarps Backar. Advokat Sten Torstensson tvärbromsar och kliver ur sin bil. Det blir det sista han gör i livet.

Villospår

Inläsare: Peter Andersson

Släppdatum: 13 maj

En ung kvinna bränner sig till döds på en rapsåker. Strax därpå slår en seriemördare till med en rad allt mer bestialiska mord. Vad finns det för samband mellan en pensionerad justitieminister, en framgångsrik konsthandlare och en vanlig småtjuv? Varför skalperar mördaren sina offer? Och ingår den unga kvinnan i mönstret?

Den femte kvinnan

Inläsare: Peter Andersson

Släppdatum: 14 maj

Pålarna i diket är sylvassa. Mannen som gått ut för att titta på fåglar spetsas till döds medan flockar av taltrastar drar söderut över hans huvud. En blomsterhandlare hittas i skogen, avmagrad, strypt och bunden vid ett träd. Varför mördas dessa äldre herrar? Varför dessa djävulska arrangemang? Och vem är nästa man att falla offer?

Steget efter

Inläsare: Peter Andersson

Släppdatum: 18 maj

Kommissarie Wallander hittar sin kollega Svedberg död. Vad som till en början framstår som självförvållat visar sig vara mord. Dådet verkar dessutom ha kopplingar till mordet på tre ungdomar. Inom kort befinner sig Kurt Wallander mitt i en utredning som blir allt mer personlig. Han kanske inte kände Svedberg så bra som han trodde?

Brandvägg

Inläsare: Peter Andersson

Släppdatum: 20 maj

Kurt Wallander kopplas in för att utreda ett brutalt taximord. Två unga flickor grips och erkänner. De verkar helt oberörda av sitt besinningslösa dåd. Sent en kväll blir stora delar av Skåne mörkt. Strömavbrottet spåras till en enslig transformatorstation där en fasansfull upptäckt görs. Wallanders intuition säger honom att händelserna hänger ihop.

Pyramiden

Inläsare: Rolf Lassgård

Släppdatum: 21 maj

Kurt Wallander kastar en blick in i grannens kök. En hopknycklad tipskupong ligger på vaxduken intill en kaffekopp. Sedan drar han undan draperiet och hajar till. På golvet ligger den gamle mannen. Hans vita skjorta är nersölad med blod.

Historien börjar 1969 när Wallander är en 21-årig patrullerande ordningspolis i Malmö. Pyramiden ger några av de viktigaste nycklarna till karaktären Wallander.

Hösten 2020 har Netflix premiär på serien Den unge Wallander som baseras på karaktären Kurt Wallander. Henning Mankells älskade och hyllade Wallandeserie har översatts till över 40 språk. Pyramiden är den nionde delen i en serie fristående böcker om kommissarie Kurt Wallander.

Innan frosten

Inläsare: Stefan Sauk

Släppdatum: 25 maj

Kvällen den 21 augusti 2001 får Ystadspolisen ett märkligt samtal. Någon påstår sig ha sett brinnande svanar flyga över Marebosjön. Kurt Wallander åker dit tillsammans med sin dotter Linda som några veckor senare ska träda i tjänst som polis. De hittar inga spår och bara några dagar senare försvinner en av Lindas bästa väninnor. Lindas poliskarriär hotas innan den ens har börjat.

Den orolige mannen

Inläsare: Krister Henriksson

Släppdatum: 27 maj

En vinterdag 2008 försvinner den pensionerade marinofficeren Håkan von Enke i Liljansskogen. Fallet ligger Kurt Wallander nära då von Enke är dottern Lindas svärfar. När också von Enkes fru försvinner ökar pressen. Ledtrådarna för Wallander bakåt i tiden, till kalla kriget, högerextrema sammanslutningar och lönnmördare från Östeuropa.

Henning Mankells älskade och hyllade Wallanderserie är översatt till över 40 språk och har filmatiserats ett flertal gånger. Den orolige mannen är den elfte delen i en serie fristående böcker om kommissarie Kurt Wallander.

Om Leopard förlag

Leopard förlag ger ut böcker med inriktning på reportage, debatt, historia och populärvetenskap, samt skönlitteratur, företrädesvis från Afrika och Asien. Vi tror att böcker är ett oöverträffat sätt att förstå andra människor och vi vill att vår utgivning ska spegla samhällsutvecklingen i Sverige och i världen.

Bland våra författare finns namn som Henning Mankell, Edward Snowden, Mattias Gardell, Pierre Schori, Susan Faludi, Maria-Pia Boëthius, Maryse Condé, Assia Djebar och Lo Kauppi.

The post Nytt i katalogen: Henning Mankells älskade Wallanderserie återlanseras som ljudböcker appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/nytt-i-katalogen-henning-mankells-alskade-wallanderserie-aterlanseras-som-ljudbocker/feed/ 0
Vinner upphandling: Axiell Media blir nationell leverantör till Bibblix https://www.axiellmedia.com/vinner-upphandling-axiell-media-blir-nationell-leverantor-till-bibblix/ https://www.axiellmedia.com/vinner-upphandling-axiell-media-blir-nationell-leverantor-till-bibblix/#respond Tue, 28 Apr 2020 11:18:57 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8411 Axiell Media blir nationell leverantör till Bibblix Nu kan Sveriges alla folkbibliotek få tillgång till barnbiblioteksappen Bibblix. Axiell Media som vunnit innehållsupphandlingen till tjänsten kommer fortsätta att utveckla katalogen till Bibblix, i samverkan med den ideella föreningen Sambruk. Sambruk har 2020 tagit över ansvaret för förvaltning och utveckling av Bibblix och erbjuder tillsammans med Axiell [...]

The post Vinner upphandling: Axiell Media blir nationell leverantör till Bibblix appeared first on Axiell Media.

]]>
Axiell Media blir nationell leverantör till Bibblix

Nu kan Sveriges alla folkbibliotek få tillgång till barnbiblioteksappen Bibblix. Axiell Media som vunnit innehållsupphandlingen till tjänsten kommer fortsätta att utveckla katalogen till Bibblix, i samverkan med den ideella föreningen Sambruk. Sambruk har 2020 tagit över ansvaret för förvaltning och utveckling av Bibblix och erbjuder tillsammans med Axiell Media en fast prismodell för boklånen, beroende på kommunstorlek. Kontraktet har en löptid på sammanlagt fyra år, två år med möjlighet till förlängning ytterligare två år, när tjänsten nu blir nationell och rullas ut till kommunerna under året.

Appen Bibblix – som rönt stort intresse sedan lanseringen 2016 – är skapad av Stockholms Stadsbibliotek och Malmö Stadsbibliotek och används även i Katrineholms och Norrtälje kommun. Bibblix är en del i det läsfrämjande arbetet och idén är att barn 6-12 år själva ska hitta sin läsning och upptäcka sin läslust. I Bibblix kan barn hitta läsinspiration och låna tusentals digitala böcker att läsa direkt i sin surfplatta eller smartphone. Appen är utvecklad med barns behov och önskemål i fokus.

I upphandlingen kravställdes en högkvalitativ tjänsteleverans och funktionalitet samt hög förutsägbarhet kring kostnader. Enligt tilldelningsbeslutet svarar Axiell Media väl mot kraven och upphandlaren kommenterar bland annat att ”Anbudet redovisar tydliga exempel på kunskap och förståelse för bibliotekens behov och sätt att arbeta. Det är också tydligt beskrivet hur man avser stötta och utveckla det digitala biblioteket och på så sätt bidra till hela Bibblix grundidé, att locka barn till läsning genom ett så brett och kvalitativt utbud som möjligt”.

– Möjligheten för alla kommuner att ansluta till Bibblix ger folkbiblioteken jämlika förutsättningar i att utveckla barns läsande. Att få bidra i detta demokratiarbete och att erbjuda en långsiktigt hållbar lösning, är vi oerhört stolta över. Axiell Media arbetar hårt för att ständigt förbättra våra tjänster och vårt tydliga mål är och har varit att göra det i nära samarbete med våra kunder. Att bli nationell leverantör till Bibblix känns som ett fint bevis på att vi är på rätt väg, säger Eva Houltzén, vd för Axiell Media.

 

– Att Axiell Media blir innehållsleverantör till Bibblix skapar goda förutsättningar för en positiv utveckling av tjänsten när vi nu sprider den till hela Sverige. Intresset är stort och vi kan nu på allvar påbörja arbetet med att ansluta nya kommuner, säger verksamhetsledaren Mats Löfberg på Sambruk.

 

Kontakt för mer information:

Eva Houltzén, Vd, Axiell Media: Eva.houltzen@axiell.com eller +46 70 690 22 67

Jenny Söderqvist, Marknadschef Axiell Media: Jenny.soderqvist@axiell.com eller +46 70 679 92 84

Mats Löfberg, Verksamhetsledare Bibblix: Mats.lofberg@sambruk.se eller +46 73 303 38 99

 

Axiell Media

Axiell Media är den ledande distributören av e-böcker och ljudböcker i Skandinavien. Via Axiell Medias tjänster distribuerar över 1000 skandinaviska förlag till kommersiella marknadsplatser som internetbutiker och prenumerationstjänster samt till bibliotek och skolor. Axiell Media grundades 2000 och som företag har vi omfattande kunskap om teknik och affärsmodeller för publicering, distribution och användning av digitala böcker, till exempel e-medieläsare och appar. Vi erbjuder en rad tjänster till våra leverantörer och kunder inom detta område (www.axiellmedia.com). Axiell Media är sedan 2015 en del av Axiell Group, ett globalt IT-bolag som erbjuder marknadsledande produkter och tjänster för muséer, arkiv, bibliotek och skolor. Idag har Axiell 340 medarbetare och har kunder i över 55 länder. Läs mer på www.axiell.com

 

Sambruk

Genom samverkan med kommuner och regioner skapar vi förutsättningar för bra och kostnadseffektiv digitalisering. Vår vision är att alla kommuner ger sina medarbetare, invånare och brukare möjlighet att hantera sina ärenden på ett kostnadseffektivt, hållbart, enkelt och tillgängligt sätt. Vår mission är därför att vara en naturlig del av våra medlemmars digitala övergång och utveckling. Tillsammans utvecklar vi relevanta digitala tjänster och kostnadseffektiv samverkan kring kompetens och utveckling av digitala tjänster. Sambruk är icke-vinstdrivande och därför organiserad som en ideell förening. Vårt huvudsyfte är att genom digitalisering skapa ett bättre samhälle för våra kommuninvånare.

The post Vinner upphandling: Axiell Media blir nationell leverantör till Bibblix appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/vinner-upphandling-axiell-media-blir-nationell-leverantor-till-bibblix/feed/ 0
Ny statistikrapport: Bibliotekslånen första kvartalet 2020 https://www.axiellmedia.com/ny-statistikrapport-bibliotekslanen-forsta-kvartalet-2020/ https://www.axiellmedia.com/ny-statistikrapport-bibliotekslanen-forsta-kvartalet-2020/#respond Fri, 17 Apr 2020 14:08:26 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8401 Ny statistikrapport:  Bibliotekslånen första kvartalet 2020 Det digitala biblioteket är kanske extra uppskattat just nu, i en tid då många känner oro eller har fåtal sociala kontakter.  Genom sina digitala tjänster kan biblioteket fortsätta förmedla kunskap, erbjuda digitala böcker och uppmuntra till läsning och lärande. Hos Axiell Media ser vi efter första kvartalet 2020 en [...]

The post Ny statistikrapport: Bibliotekslånen första kvartalet 2020 appeared first on Axiell Media.

]]>
Ny statistikrapport:  Bibliotekslånen första kvartalet 2020

Det digitala biblioteket är kanske extra uppskattat just nu, i en tid då många känner oro eller har fåtal sociala kontakter.  Genom sina digitala tjänster kan biblioteket fortsätta förmedla kunskap, erbjuda digitala böcker och uppmuntra till läsning och lärande. Hos Axiell Media ser vi efter första kvartalet 2020 en ökning av antalet lån, och vi har också en ökning av frågor till oss. Från mars har vi tillsammans med 12 förlag en kampanj med lägre priser på 1000-talet titlar, som vi hoppas är ett bidrag för biblioteken att kunna bredda läsmöjligheterna. I vår kvartalsrapport hoppas vi att både bibliotek, förlag och andra intresserade får en liten djupare inblick i läsvalen hos bibliotekets låntagare.

 

”Det är fantastiskt roligt att genom våra rapporter kunna visa vilken viktig roll biblioteken har för boken och läsandet, säger Eva Houltzén, rapportförfattare och vd för Axiell Media. Denna gång har vi tittat lite extra på några av de populäraste kategorierna i vårt biblioteksutbud – deckare och romantik – och så slår vi ett slag för lyriken! I ljudbokens tidevarv borde lyrik kunna bli lättillgängligt för fler och öppnar på ett ögonblick en stund för reflektion.”

 

Läs rapporten här

The post Ny statistikrapport: Bibliotekslånen första kvartalet 2020 appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/ny-statistikrapport-bibliotekslanen-forsta-kvartalet-2020/feed/ 0
Nu frigör vi mer digital läskraft på bibliotek – 1000 böcker till reducerat pris https://www.axiellmedia.com/nu-frigor-vi-mer-digital-laskraft-pa-bibliotek-1000-bocker-till-reducerat-pris/ https://www.axiellmedia.com/nu-frigor-vi-mer-digital-laskraft-pa-bibliotek-1000-bocker-till-reducerat-pris/#respond Fri, 27 Mar 2020 10:22:56 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8355 Digitala böcker till reducerade priser frigör mer digital läskraft på bibliotek I samarbete med 12 förlag, några av de mest populära bland bibliotekens låntagare, kan Axiell Media nu erbjuda drygt 1000 titlar – e-böcker och ljudböcker – till reducerat pris i accessmodellen till och med 19 maj. Böcker finns på både svenska och finska. Med anledning av [...]

The post Nu frigör vi mer digital läskraft på bibliotek – 1000 böcker till reducerat pris appeared first on Axiell Media.

]]>
Digitala böcker till reducerade priser frigör mer digital läskraft på bibliotek

I samarbete med 12 förlag, några av de mest populära bland bibliotekens låntagare, kan Axiell Media nu erbjuda drygt 1000 titlar – e-böcker och ljudböcker – till reducerat pris i accessmodellen till och med 19 maj. Böcker finns på både svenska och finska.

Med anledning av Coronaviruset (Covid-19) växer en ny tillvaro fram för många. Social distansering och isolering hemma ökar behovet och efterfrågan på digitala böcker. Därför vill förlagen som deltar och vi, vid sidan av samhällets många insatser, bidra till att fler digitala böcker kan lånas ut på biblioteken.

”Biblioteken har nu stor nytta av sina digitala tjänster, inte minst appen Biblio, och i många fall tillåter biblioteken fler digitala lån än vanligt. Vi ser en kreativ satsning på det digitala biblioteket i en tid då många bibliotek samtidigt står inför besparingskrav. Förlagen som deltar och vi  är glada att tillsammans kunna bidra till att fler böcker kan lånas ut. Förlagen ska ha en stor eloge för sina insatser och sin generositet” säger Eva Houltzén, vd på Axiell Media

Förlag som deltar:

Bokfabriken, Bookmark, Brombergs, Egmont Publishing, Historiska Medier, Modernista, Mondial, Norstedts, Into Kustannus, Piratförlaget, Saga Egmont, Word Audio Publishing International.

Så här hittar biblioteken böckerna 

I vår kundportal Elib Admin hittar biblioteken en lista med böckerna inklusive prisinformation. Här finns också möjligheten att välja in de böcker som inte redan finns i bibliotekets bestånd. Om böckerna redan finns i biblioteketens bestånd är böckerna automatiskt prissänkta.

Om Axiell Media

Axiell Media är marknadsledande utvecklingsbolag för distribution av e-böcker och strömmad media i Norden. Vi är länken mellan förlag, återförsäljare, och bibliotek samt hjälper våra kunder att utveckla nya marknadsplatser genom att utveckla nya tjänster och funktioner. Bolaget grundades år 2000. Axiell Media är en del av Axiell Group, som utvecklar it-lösningar och tjänster för museum, arkiv, bibliotek och utbildningssektorn. Läs mer på www.axiellmedia.com

The post Nu frigör vi mer digital läskraft på bibliotek – 1000 böcker till reducerat pris appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/nu-frigor-vi-mer-digital-laskraft-pa-bibliotek-1000-bocker-till-reducerat-pris/feed/ 0
Nu kan fler få tillgång till ElibU https://www.axiellmedia.com/axiell-ger-elever-tillgang-till-tusentals-digitala-bocker/ https://www.axiellmedia.com/axiell-ger-elever-tillgang-till-tusentals-digitala-bocker/#respond Thu, 19 Mar 2020 14:57:56 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8337 Nu kan tusentals elever får tillgång till digitala böcker Med anledning av coronaviruset (COVID-19) underlättar Axiell Media nu för våra återförsäljare av ElibU att öka tillgången till digitala böcker för grundskole- och gymnasielever. Sveriges gymnasieelever har övergått till fjärrundervisning och grund- och förskolor kan komma att stängas. Nu vill vi på Axiell Media bidra till [...]

The post Nu kan fler få tillgång till ElibU appeared first on Axiell Media.

]]>
Nu kan tusentals elever får tillgång till digitala böcker

Med anledning av coronaviruset (COVID-19) underlättar Axiell Media nu för våra återförsäljare av ElibU att öka tillgången till digitala böcker för grundskole- och gymnasielever.

Sveriges gymnasieelever har övergått till fjärrundervisning och grund- och förskolor kan komma att stängas. Nu vill vi på Axiell Media bidra till att ge elever möjlighet att läsa e-böcker och lyssna på ljudböcker hemifrån och därmed skapa förutsättningar för en så bra skolgång som möjligt under den rådande situationen. 

Axiell Media erbjuder därför våra återförsäljare av ElibU en rabattmodell och möjlighet till kortare abonnemangsperiod på bokpaketet för skola under perioden mars-juni. Återförsäljarna av ElibU skapar sina egna kampanjer, och dessa kan se olika ut.   

Skolplattformen WeLib erbjuder exempelvis gratis läsning för alla elever i en månad. Läs mer här

ElibU är en abonnemangstjänst där elever får tillgång till e-böcker och ljudböcker via tjänsteleverantörer till skola. Eleverna läser böckerna direkt i webbläsaren pådator, surfplatta eller mobiltelefon. Tillgång till mer än 25 000 skön- och facklitterära e-böcker och ljudböcker från Sveriges ledande förlag kommer inspirera till läsande och ge eleverna bättre förutsättningar att lyckas med utbildning på distans.

The post Nu kan fler få tillgång till ElibU appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/axiell-ger-elever-tillgang-till-tusentals-digitala-bocker/feed/ 0