Axiell Media https://www.axiellmedia.com Nordens ledande distributör av digital läsning Fri, 05 Feb 2021 14:28:01 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.9 https://www.axiellmedia.com/wp-content/uploads/2016/08/cropped-axiell-x-32x32.png Axiell Media https://www.axiellmedia.com 32 32 De mest lånade böckerna på bibliotek under 2020 års sista kvartal https://www.axiellmedia.com/de-mest-lanade-bockerna-pa-bibliotek-under-2020-ars-sista-kvartal/ https://www.axiellmedia.com/de-mest-lanade-bockerna-pa-bibliotek-under-2020-ars-sista-kvartal/#respond Thu, 04 Feb 2021 10:06:39 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8584 2020:s sista summeringar över de mest lånade böckerna på bibliotek är här! Nu släpper vi vår fjärde och sista kvartalssummering över 2020 års digitala lån på bibliotek. E-böckerna är bland utlånen något fler, med 54 procent jämte ljudbokens, 46 procent. Av utlånen står de 20 mest utlånade titlarna för hela 6 procent av den totala utlåningen. [...]

The post De mest lånade böckerna på bibliotek under 2020 års sista kvartal appeared first on Axiell Media.

]]>
2020:s sista summeringar över de mest lånade böckerna på bibliotek är här!

Nu släpper vi vår fjärde och sista kvartalssummering över 2020 års digitala lån på bibliotek. E-böckerna är bland utlånen något fler, med 54 procent jämte ljudbokens, 46 procent. Av utlånen står de 20 mest utlånade titlarna för hela 6 procent av den totala utlåningen.

Vad en tydligt kan se är att i barn- och ungdomskategorien är att backlist är mycket populärt. Den nyaste av titlarna i kategorien att ta sig upp på topp fem är Camilla Brincks Musse & Helium: Mysteriet med hålet i väggen, från 2018. Den äldsta titeln, Astrid Lindgrens Mio, min Mio, publicerades redan 1954, och figurerar på såväl ljudboks- som e-bokstopplistan.

Bland vuxenlitteraturen finns främst titlar publicerade 2020, och intresset för pristagare fortsätter intressera. Augustprisvinnarna i såväl den skönlitterära som fackbokklassen tar sig båda upp på topp fem. Även 2020 års vinnare av Deckarakademins pris Årets bästa svenska kriminalroman, Tove Alsterdals Rotvälta, tar sig upp på topplistan efter tillkännagivandet i november.

Överlag är det kvinnliga, och främst svenskskrivande, författare som dominerar på topplistorna. Bara två översatta verk finns under det fjärde kvartalet representerade i den absoluta toppen.

 Fördjupa dig här! Vi summerar alla spännande listor – klicka på länken. På snart återseende när vi inom kort släpper årsrapporten över 2020 års mest lånade digitala böcker!

 

Trevlig läsning!

 

The post De mest lånade böckerna på bibliotek under 2020 års sista kvartal appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/de-mest-lanade-bockerna-pa-bibliotek-under-2020-ars-sista-kvartal/feed/ 0
Skellefteå Kommuns projekt Läsligan: Biblioteken finns i din ficka, använd det! https://www.axiellmedia.com/skelleftea-kommuns-projekt-lasligan-biblioteken-finns-i-din-ficka-anvand-det/ https://www.axiellmedia.com/skelleftea-kommuns-projekt-lasligan-biblioteken-finns-i-din-ficka-anvand-det/#respond Mon, 07 Dec 2020 07:06:40 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8576 – Biblioteket finns i din ficka, använd det! Utmaningen: Att få unga killar och tjejer som har fullt upp med sin idrott att läsa böcker. Lösningen: Låt läsningen bli en del av idrotten – lätt tillgänglig i mobil och på läsplatta. Bibliotekschef Mikke Ejrevi har ihop med andra engagerade i Skellefteå kommun skapat Läsligan, där [...]

The post Skellefteå Kommuns projekt Läsligan: Biblioteken finns i din ficka, använd det! appeared first on Axiell Media.

]]>
– Biblioteket finns i din ficka, använd det!

Utmaningen: Att få unga killar och tjejer som har fullt upp med sin idrott att läsa böcker. Lösningen: Låt läsningen bli en del av idrotten – lätt tillgänglig i mobil och på läsplatta. Bibliotekschef Mikke Ejrevi har ihop med andra engagerade i Skellefteå kommun skapat Läsligan, där sportstjärnor och tränare inspirerar unga att läsa mer.

En hockeytrunk full med böcker och läsplattor. En arena med högläsning under matchpausen. Bokhörna i foajén på hockeyrinken. Hur blev det så?

Bakgrunden är denna: Unga tjejer läser lättare och mer, har det visat sig, även de som sportar. Unga killar däremot blir lätt uppslukade av sin sport och läsningen får stå tillbaka. Mikke Ejrevi som är bibliotekschef på Skellefteå bibliotek är en av dem som vill ändra på det.

– Jag har själv en stark koppling till idrott. Jag har spelat innebandy på hög nivå, och ishockey. Och så är jag svensklärare i min utbildning och har barn själv. Och jag har svårt att få dem att läsa!

Med initiativet Läsligan får han ut litteratur och läsning till de massvis med unga killar och tjejer som idrottar och kanske inte annars skulle öppna en enda bok.

– Vår devis är: “Biblioteket är där du är”, säger Mikke och syftar både på fysiska läsfrämjande aktiviteter och den växande digitala läsningen.

– Digitala läsningen växer ju, man träffar ungarna lättare med den. De går ju med sina smarta devices hela tiden och böckerna finns där! Vi tror att det är en väg till framgång, säger Mikke.

Läsligan går ut på att servera läsning till klubbarna. En bibliotekarie följer med till en träning och har med sig Boktrunken, en väska full med böcker och läsplattor som laget sedan har med sig på träningar och bortamatcher under hela säsongen.

– Vi presenterar gärna möjligheterna som finns i de ungas telefoner. Redan från start säger vi: ”Du har det här i din ficka redan idag, använd det.” Att vi haft med ett par läsplattor i Boktrunken är för att minska risken av utanförskap. De flesta har en egen device och vi vill få dem att använda den för läsning. Vi tipsar om Biblio-appen och berättar hur man loggar in i den med sitt bibliotekskort, säger Mikke.

Till träningen följer ofta också en sportstjärna med, en läsande förebild som kan inspirera unga idrottsutövare. Det finns också ett enkelt läsfrämjande material med i trunken.

Fotbollsstjärnan Hanna Marklund har varit med från början. Läsning har alltid varit en nyckel för henne, för att fokusera och slappna av.

– Hon brinner för det här! Det är jätteviktigt att det är tränarna och sportstjärnorna som visar vägen. Om jag säger till min son att han ska ta med en bok i bussen på cupen så struntar han i det. Men den dagen hans tränare sa att han skulle ha med en bok så sprang han hem och frågade mig vad han skulle ha med för läsning i bussen. Det är avgörande vem som ber dig läsa.

Hanna Marklund och andra aktiva inom Läsligan poängterar att läsning är träning men för andra muskler – träning för knoppen. Det ger avkoppling och energi mellan matcherna, en bra uppladdning.

Läsligan har också inspirationsföreläsningar för idrottsledare, idrottsföräldrar och lag, allt för att hjälpa ledare att bli bra förebilder och guida sina ungdomar i böckernas värld. Mikke poängterar att Läsligan inte är ett initiativ enbart från Skellefteå bibliotek. De andra organisationerna och företagen som gör satsningen möjlig är tidningen Norran, Skellefteå kommun, PR-byrån Henson, Akademibokhandeln och SISU Idrottsutbildarna.

Mikke berättar också engagerat att just unga män de senaste åren har ökat sin läsning och då gäller det främst användningen av e-böcker och eljudböcker.

– Statistik visar att män mellan 18 och 20 har blivit mer benägna att läsa e-böcker och e-ljudböcker än förut. De går faktiskt om kvinnor i motsvarande ålder. Vanligtvis är kvinnor flitigare läsare än män, men det finns studier som visar att det är ganska jämnt mellan män och kvinnor när det gäller läsning av just digitala böcker. Det ser faktiskt ut som att de digitala böckerna bidrar till att det könsmässiga glappet krymper. Det är en god signal! Att vi har folk som kan läsa och förstår vad de läser är i grunden en demokratifråga.

De fysiska böckerna har inte helt spelat ut sin roll. De är fortsatt viktiga, inte minst som symboler. Även om Mikke själv helst läser på platta brukar han ofta ha med sig en bok som han tar upp och läser ur, för då syns det vad han gör.

– Vi vill fortsatt ha även de fysiska böckerna, men våra ekonomiska resurser styr mot det digitala, e-böcker och e-ljudböcker det är solklart, för varje år en större del av budget. Det är ett strategiskt val av oss, säger Mikke Ejrevi.

 

Text till bilden:  Hanna Marklund är engagerad i att få idrottande ungdomar att läsa. Initiativet kommer från Mikke Ejrevi.

 

 

The post Skellefteå Kommuns projekt Läsligan: Biblioteken finns i din ficka, använd det! appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/skelleftea-kommuns-projekt-lasligan-biblioteken-finns-i-din-ficka-anvand-det/feed/ 0
Biblioteken i Sollentuna visar vägen för online-bibblan https://www.axiellmedia.com/biblioteken-i-sollentuna-visar-vagen/ https://www.axiellmedia.com/biblioteken-i-sollentuna-visar-vagen/#respond Mon, 07 Dec 2020 07:00:22 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8573 Biblioteken i Sollentuna visar vägen för online-bibblan Det är på Biblioteken i Sollentuna det händer, trots att biblioteket nu håller stängt som mötesplats på grund av corona. Ofelia Graah Hagelbäck och Ewa Rensjö jobbar redan digitalt på många sätt – med boktips online, streamade boksamtal med skolor och digitala läscoacher. De är väl förberedda och [...]

The post Biblioteken i Sollentuna visar vägen för online-bibblan appeared first on Axiell Media.

]]>
Biblioteken i Sollentuna visar vägen för online-bibblan

Det är på Biblioteken i Sollentuna det händer, trots att biblioteket nu håller stängt som mötesplats på grund av corona. Ofelia Graah Hagelbäck och Ewa Rensjö jobbar redan digitalt på många sätt – med boktips online, streamade boksamtal med skolor och digitala läscoacher. De är väl förberedda och bubblar av energi.

Det digitala läsandet i Sollentuna kommun har ökat avsevärt de senaste åren. Om det beror på corona eller att allt fler läsare föredrar de digitala kanalerna går inte att säga, men fler blir de.

– Vi sätter nya rekord i utlån av e-böcker och ljudböcker varje månad. Ju fler lån per låntagare och vecka vi tillåter desto mer lånas, säger Ewa Rensjö, som är bibliotekarie i Sollentuna. 

Biblioteken i Sollentuna har valt att nyligen utöka antalet e-böcker och e-ljudböcker som en låntagare kan låna.

– I och med corona har vi utökat så nu får man ladda hem fem e-böcker eller e-ljudböcker per vecka. Det beror delvis på att folk inte ska behöva komma till oss men också för att de ska få ett större antal böcker hemma att läsa. Fem böcker i veckan tror jag räcker ganska långt, säger Ewa.

Utöver att Biblioteken i Sollentuna erbjuder fler e-böcker till låntagarna så har man många digitala sätt att jobba för att nå ut med litteratur. Så var det redan före coronasmittan, och nu har fokus förflyttats från bibliotekets lokaler till nätet ännu mer.

Ofelia Graah Hagelbäck och Ewa Rensjö har en flod av idéer på hur boktips, sagor och boksamtal kan ske online istället för på biblioteket. Många aktiviteter filmas och allt de producerar finns både bibliotekets youtube-kanal, på faceboook och även instagramkontot.

– Vi har filmat vår boktipssoffa, där vi pratar om böcker och även bjuder in en författare från Sollentuna. Linda Skugge har varit här till exempel, vi har tur för det finns många bra författare i Sollentuna. Vi har också gjort livesändningar. Och förra veckan fick jag en fråga från en skola om att ha ett digitalt boksamtal, jag blev nästan irriterad över att jag inte hade kommit på den idén själv, säger Ofelia.

Skolan och Ofelia bestämde möte och Ofelia tog med ett gäng böcker hem. När det var dags kopplade hon upp sig med tjänsten Google meets och kunde prata med hela klassen om böckerna.

– Vi pratade massor med varandra, det var fjärdeklassare, och de kunde ställa frågor. De blev lite uttråkade i mitten då så gjorde vi en hoppaus, haha. Nu går vi ut och erbjuder boksamtal digitalt, en helt ny tjänst.

Boka en bibliotekarie och Digital läscoach är också nya tjänster som Sollentuna bibliotek erbjuder. Det innebär att Ewa, Ofelia eller någon av deras kollegor kommer att koppla upp sig och guida läsarna i både biblioteksfrågor och sökandet efter bra böcker och härlig läsning.

Sånt som Ofelia och Ewa har gjort länge på plats i biblioteket kommer nu att förflyttas till nätet och bli ännu viktigare delar av verksamheten, exempelvis bokcirklar, digitalt språkcafé och sagostunder.

– Vi ska starta digitala bokcirklar. Ewa är en riktig språkcirkelguru. Jag har glatt anmält mig till att ha digitala bokcirklar för barn. Jag tror att vi kommer att göra det via teams, vi får se om det finns ett intresse och någon som anmäler sig. Det är nytt.

Sagostunder online blir dessvärre en utmaning, eftersom man som bibliotek inte har rättigheterna som behövs för att läsa en saga online.

Ofelia poängterar att alla som arbetar på biblioteket är involverade i att utveckla verksamheten på olika sätt. Det är ett bra team med positiv stämning. 

– Alla jobbar hårt och spinner vidare på varandras idéer och stöttar varandra. Alla bidrar på så bra sätt, säger Ewa.

Vad får ni för återkoppling från låntagare och andra bibliotek?

– Vi får hela tiden fler följare och många hejarop! När vi började lotta ut böcker så märkte vi att många av våra följare kom från andra delar av Sverige. Vissa kom från Norrland och andra kom från Skåne. Det tog vi som ett gott tecken! Och så fick vi vara med på Axiells användardagar och berätta, då blev vi väldigt hedrade och blåste upp oss, haha, säger Ofelia och skrattar.

Vad är er framgångsfaktor, förutom att ni verkligen brinner för det ni gör och kan så mycket?

– Att vi har riktigt bra chefer. Det är en förutsättning! De låter oss i princip göra vad vi vill inom ramarna för vårt uppdrag. Vi får testa nytt och vi får testa sånt som inte funkade förut men kanske funkar nu. De är väldigt nyfikna och om vi har innovativa idéer så tycker de är att det är kul. Det är en fantastisk möjlighet, säger Ofelia.

 

Text till bilden: På Biblioteken i Sollentuna är engagemanget stort för att online locka till läsning. Elisabet Nemert, i mitten, är en av dem som besökt boktippssoffan, och det har också Linda Skugge och Anna-Maria Ekblad gjort.

 

 

The post Biblioteken i Sollentuna visar vägen för online-bibblan appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/biblioteken-i-sollentuna-visar-vagen/feed/ 0
The “Ebban” digital reading service for schools now launches with Finnish content https://www.axiellmedia.com/the-ebban-digital-reading-service-for-schools-now-launches-with-finnish-content/ https://www.axiellmedia.com/the-ebban-digital-reading-service-for-schools-now-launches-with-finnish-content/#respond Tue, 03 Nov 2020 06:59:46 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8528 The “Ebban” digital reading service for schools now launches with Finnish content Ebban, the digital reading service for schools, is opening the service for all school students in Finland as Axiell Media now introduces a new version of Ebban. Ebban was first released in 2014 and is already serving 150 Finnish-Swedish schools with Swedish literature. [...]

The post The “Ebban” digital reading service for schools now launches with Finnish content appeared first on Axiell Media.

]]>
The “Ebban” digital reading service for schools now launches with Finnish content

Ebban, the digital reading service for schools, is opening the service for all school students in Finland as Axiell Media now introduces a new version of Ebban.

Ebban was first released in 2014 and is already serving 150 Finnish-Swedish schools with Swedish literature. Since June 2020, Ebban is a part of Axiell Media and the company now launches Ebban also with e-books and audio books in Finnish.

“Having worked with the Ebban team from the start, we have been impressed by the way the service engages students in reading and helping schools to fulfil their objectives. We are therefore excited to develop the service further and continue to empower reading among children and young adults” says  Eva Houltzén, CEO of Axiell Media.

Ebban is used to inspire reading and includes digital books of both fiction and facts. The service allows every book to be read and listened to simultaneously so even an entire school can read the same book at the same time.

Ebban makes it easy and fun to arrange reading groups, complete reading diplomas, and give tips on good books to others. According to user surveys, Ebban increases interest in reading and supports students with reading difficulties as well as increases the reading motivation of school students.

The content is divided into easy-to-use categories, which helps students find meaningful reading and teachers to choose and give suggestions on books they think would suit the needs of their students.

The selection of Finnish books is continuously growing and is managed by a dedicated librarian who ensures that the books are of suitable quality and fit the customer group’s needs.

The range now includes more than 3,000 e-books and audio books in Swedish and Finnish and it is easy to choose a book according to age, interest, or reading challenge.

The Finnish Ebban service will be available for schools in the spring of 2021.

Up-to-date information is available at: www.ebbaninfo.fi

INFO

  • Ebban is in use by 150 schools.
  • More than 10,000 students use Ebban.
  • 64% think that students have increased their interest in reading.
  • 66% think that Ebban supports students with reading difficulties.
  • Includes a broad and growing selection of works suitable for everyone from pre-schoolers to secondary school students.

 

More information

Media Contacts:

Eva Houltzén, CEO Axiell Media

Eva.houltzen@axiell.com

 

Sales inquiries:

Mari Saikkonen, Key AccountManager

mari.saikkonen@axiell.com

+358 41 514 5399

The post The “Ebban” digital reading service for schools now launches with Finnish content appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/the-ebban-digital-reading-service-for-schools-now-launches-with-finnish-content/feed/ 0
Axiells användardagar: Afternoon Tea med Axiell Media och gäster https://www.axiellmedia.com/axiells-anvandardagar-fokus-bibliotek-after-noon-tea-med-axiell-media-och-gaster/ https://www.axiellmedia.com/axiells-anvandardagar-fokus-bibliotek-after-noon-tea-med-axiell-media-och-gaster/#respond Fri, 30 Oct 2020 07:16:33 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8520 Att arbeta läsfrämjande med kreativa lösningar – digital läsning med sportstjärnor och stjärnförfattare som draglok Axiell Media bjuder in gäster till ett inspirerande samtal som visar på vilka obegränsade möjligheter som finns för att nå ut till nya och fler läsare och få fler att läsa digitala böcker. Möt Mikke Ejrevi, biblioteks- och kulturchef i [...]

The post Axiells användardagar: Afternoon Tea med Axiell Media och gäster appeared first on Axiell Media.

]]>
Att arbeta läsfrämjande med kreativa lösningar – digital läsning med sportstjärnor och stjärnförfattare som draglok

Axiell Media bjuder in gäster till ett inspirerande samtal som visar på vilka obegränsade möjligheter som finns för att nå ut till nya och fler läsare och få fler att läsa digitala böcker.

Möt Mikke Ejrevi, biblioteks- och kulturchef i Skellefteå kommun som berättar om projektet ”läsligan”, ett överbryggande samarbete mellan biblioteket och idrottsklubbar med lokala sportstjärnor som förebilder. Och man krossar både vanor, machokulturer och normer.

Direkt från Sollentuna Kommun träffar vi journalisten och tillika bibliotekarien Ofelia Graah-Hagelbäck och bokcirkelgurun Ewa Rensjö som genom kreativt arbete och handlingskraft utöver det vanliga, fortsatt hålla en hög kommunikationsnivå med kommunens invånare under coronapandemin. Med nya kanaler och aktiviteter för kommunikation har de brutit ny mark och lyckats att ställa om – inte in.

Tid: 11 november klockan 15-15.30 Anmäl dig här – direktlänk till anmälningsformuläret för Afternoon Tea med Axiell Media och gäster

Här läser du mer om användardagarna och hela programmet.

Häll upp en extra god varm dryck och njut av ett inspirerande seminarium, vi ser fram emot att ses!

Hälsningar

Jenny Söderqvist och Sara Jerkert på Axiell Media

The post Axiells användardagar: Afternoon Tea med Axiell Media och gäster appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/axiells-anvandardagar-fokus-bibliotek-after-noon-tea-med-axiell-media-och-gaster/feed/ 0
Kvartalsrapport 3 över digitala lån https://www.axiellmedia.com/kvartalsrapport-3-over-digitala-lan/ https://www.axiellmedia.com/kvartalsrapport-3-over-digitala-lan/#respond Thu, 22 Oct 2020 12:40:00 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8513 Årets tredje kvartalsrapport är här! Nu släpper vi årets tredje kvartalsrapport över digitala lån på bibliotek. 2020 fortsätter vara ett år vi kommer att minnas för alltid. I dessa speciella tider med social distansering och minskat umgänge är det tur att det finns så mycket intressant, läsvärd och inspirerande litteratur att ta del av - [...]

The post Kvartalsrapport 3 över digitala lån appeared first on Axiell Media.

]]>
Årets tredje kvartalsrapport är här!

Nu släpper vi årets tredje kvartalsrapport över digitala lån på bibliotek.

2020 fortsätter vara ett år vi kommer att minnas för alltid. I dessa speciella tider med social distansering och minskat umgänge är det tur att det finns så mycket intressant, läsvärd och inspirerande litteratur att ta del av – och att så mycket finns att tillgå digitalt. Tidigare i veckan har de nominerade till Augustpriset 2020 tillkännagivits och med några få undantag finns samtliga böcker i kategorierna skönlitteratur och facklitteratur redan i digitala format och tillgängliga för både försäljning och utlåning.

Nu kommer alltså rapporten över de mest lånade böckerna på folkbibliotek under årets tredje kvartal. Vilka böcker ligger i lånetoppen? Finns det någon låneraket? Vi visar också lite användarmönster i appen Biblio.

För att läsa detta och mycket mer klicka här för att läsa eller ladda ner rapporten.

Trevlig läsning!

 

The post Kvartalsrapport 3 över digitala lån appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/kvartalsrapport-3-over-digitala-lan/feed/ 0
Intervju med Mondial förlag https://www.axiellmedia.com/intervju-med-mondial-forlag/ https://www.axiellmedia.com/intervju-med-mondial-forlag/#respond Wed, 21 Oct 2020 18:18:55 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8500 Hälften av alla har läst "Familjen" digitalt Mitt bland alla romaner och deckare på topplistorna finns fackboken Familjen, en reportagebok om makt och människor i förorten Angered. Som fackbok har den verkligen överpresterat, både försäljningsmässigt och utlåningsmässigt, säger Simon Brouwers, vd och förläggare på Mondial. Mondial är förlaget som vill påverka samhällsdebatten med sin utgivning [...]

The post Intervju med Mondial förlag appeared first on Axiell Media.

]]>
Hälften av alla har läst ”Familjen” digitalt

Mitt bland alla romaner och deckare på topplistorna finns fackboken Familjen, en reportagebok om makt och människor i förorten Angered.

Som fackbok har den verkligen överpresterat, både försäljningsmässigt och utlåningsmässigt, säger Simon Brouwers, vd och förläggare på Mondial.

Mondial är förlaget som vill påverka samhällsdebatten med sin utgivning som till 95 procent är facklitterär.

– Vi vill ge ut böcker som får betydelse för hur människor pratar om vissa ämnen. Där är journalister till skillnad från forskare tränade i att just skriva  tillgängligt och skriva för en bred publik. De pratar med människor istället för att djupdyka i statistik, säger Simon.

Simon och kollegan Olle Grundin jobbade ihop i flera år på Volante, som har en populärvetenskaplig inriktning på sin utgivning. När de 2017 bestämde sig för att grunda Mondial var det naturligt att utgivningen till stor del blev facklitterär.

– En stor del av anledningen till att vi gör det vi gör är att det inte är så många andra som gör det. Jan Gradvall har sagt att om man vill förstå samtiden ska man inte följa nyheterna, det är bättre att läsa fackböcker. Jag håller med, säger Simon Brouwers.

Förlagets senaste succé, Augustprisnominerade Familjen, bygger på ett tiotal människor och deras subjektiva upplevelse. Journalisten Johanna Bäckström Lerneby har följt familjen Al Asim som kontrollerade Angered under flera år. I boken berättar hon om vad som hände när de svenska myndigheter försöker ta tillbaka makten.

Boken kom i maj och därefter har den under många veckor varit den mest sålda e-boken näst efter Jan Guillou.  Axiell Medias kvartalsrapport visar att boken går direkt in som en raket och är den näst mest utlånade boken på folkbibliotek under det tredje kvartalet i år. Och den mest utlånade fackboken (ljud-bok).

Vi har underskattat hur stort intresset är för den här typen av böcker. Försäljningen har överträffat våra förväntningar fem gånger om. Har man rätt produkt kan man sälja rätt många fler böcker än vad vi hade trott innan.

Vad har den digitala läsningen haft för betydelse?

– Den har varit jätteviktig! Vi har sålt över 75 000 ex, och hälften av dem är digitala.

Vad har ni gjort för sprida e-boken?

– Inget mer än att tillgängliggöra brett i samtliga kanaler från start. Vi har märkt att fysiska böcker och e-böcker följer exakt samma logik. Samma mekanismer driver såväl fysisk konsumtion som digital. Samma snöbollseffekter gäller för båda formaten, oavsett prisbild.

Förlaget var redan från början angeläget om att göra boken tillgänglig för så många läsare som möjligt. Den som läser Familjen förstår hur det faktiskt ser ut i många svenska förorter, menar Simon. Det är en av drivkrafterna för förlaget – att förklara samtiden.

– Det har varit viktigt för oss att alla som vill ska kunna ta del av den. Vi ville att den skulle ha ett rimligt pris på såväl den fysiska som den digitala boken. Dessutom tillgängliggjorde vi den tidigt på biblioteken. Vissa väntar ju ett halvår eller släpper den inte alls, men vi släppte den snabbt, säger Simon.

Det märks att Simon Brouwers är stolt över att vara förläggare till en bok som många i branschen anser är viktig, men samtidigt ödmjuk inför läsarsuccén.

– Vi är glada om vi får en till två böcker per år, som den här. För oss handlar det nu om att fortsätta göra det vi gör och höja blicken ännu mer. Vi är fortfarande bara i början på en resa vi inte vet hur lång den ska bli och uppenbart är att många är intresserade av de här böckerna vi gör.

 

 

The post Intervju med Mondial förlag appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/intervju-med-mondial-forlag/feed/ 0
Dubbelt upp på e-bokens dag https://www.axiellmedia.com/dubbelt-upp-pa-e-bokens-dag/ https://www.axiellmedia.com/dubbelt-upp-pa-e-bokens-dag/#respond Fri, 18 Sep 2020 10:29:21 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8481 E-bokens dag - en dag att fira! Idag den 18 september firar vi den internationella e-bokens dag – samtidigt passar vi på att fira att det är 20 år sedan som Elib/Axiell Media grundades – för det är nu 20 år sedan den allra första svenska e-boken producerades för kommersiell försäljning, det blev Paradiset av [...]

The post Dubbelt upp på e-bokens dag appeared first on Axiell Media.

]]>
E-bokens dag – en dag att fira!

Idag den 18 september firar vi den internationella e-bokens dag – samtidigt passar vi på att fira att det är 20 år sedan som Elib/Axiell Media grundades – för det är nu 20 år sedan den allra första svenska e-boken producerades för kommersiell försäljning, det blev Paradiset av Liza Marklund och pionjärer bakom företagen Adlibris, Piratförlaget och Natur & Kultur lade tillsammans grunden och skapade företaget Elib*. Den 26 november 2000 såldes den första svenska e-boken, bara 8 månader efter att världens första kommersiella e-bok, Stephen King’s Riding the Bullet, släppts på internet.

Man kan tro att e-böcker är ett relativt nytt påfund, men elektroniska böcker som koncept har en ganska lång historia bakom sig och redan på 1930-talet drömde författaren Bob Brown om en ”enkel bärbar elektronisk bokmaskin som kunde låta läsare justera typsnitt, storlek och undvika paper cuts”. 1949 skapade läraren Ángela Ruiz Robles den första mekaniska föregångaren till e-böcker, inspiration till sin innovativa uppfinning fann hon efter att hon sett sina elever idogt släpa tunga böcker fram och tillbaka till och från skolan varje dag – och 1971 skapade Michael Hart, grundaren av Project Gutenberg, den första elektroniska boken som vi känner till den idag – och resten är historia.

Hela två decennier har gått sedan den första svenska e-boken kom till och Elib startade – som den första svenska digitala bokdistributören. Till en början fanns bara ett 50-tal böcker i katalogen till försäljning, bland författarna fanns bland annat Henning Mankell, Sjöwall/Wahlöö, Ernst Brunner och Kerstin Thorvall –  idag har vi närmare 100 000 e-böcker och når hela världen, där den svenska e-boken har blivit en del av ett internationellt ekosystem av digitala böcker.

Även svenska bibliotek är pionjärer och var tidigt ute med e-böcker. Redan 2001 började Nacka stadsbibliotek och Stockholms stadsbibliotek låna ut e-böcker med hjälp av Elib och man lade då grunden för e-boksdistribution på bibliotek och dagens fina samarbete som vi idag har med biblioteken – tätt därefter anslöt sig även Kalmar bibliotek och snart var hela biblioteks-Sverige intresserade av e-böcker.

rocket läsare

”Stenplattan” Rocket eBook – en av de första läsplattorna, lanserad 1998

 

På den här tiden distribuerades e-böcker i PDF-format, Mobi och Microsoft Reader – och läsplattorna var både tunga och bökiga att ha göra med, men 2007 började det hända grejer igen. Bland annat utvecklade och lanserade International Digital Publishing Forum (IDPF) det oberoende standardformatet för e-böcker: EPUB – ett format som påminner väldigt mycket om hur en hemsida är strukturerad och som nu öppnade upp för större möjligheter till anpassad läsning och teknisk utveckling. Simultant kom även den första generationen av iPhone-telefonen och Amazon lanserade läsplattan Kindle som sålde slut på bara ett par timmar. På hemmaplan fortsatte utvecklingen, e-boken växte och försäljningen började ta fart. 2010 börjar de första förlagen ge ut e-böcker som standard, samma år lanserar även Apple den första iPad:en och vi börjar se att utlåning av e-böcker kommer igång på allvar på biblioteken.

Det har hänt mycket på bara två decennier och tanken kan kännas svindlande när man funderar på hur det kommer se ut om ytterligare två decennier – hur kommer e-boken fortsätta utvecklas, hur kommer människor läsa, lyssna och interagera med böcker i framtiden? Det skojas lite om att framtidens människor kommer att kunna ladda ner böcker direkt till sitt medvetande och interagera med boken i någon slags virtuell verklighet och på bara ett par sekunder lagrat och läst en hel bok. Det låter onekligen lite spännande, och med tanke på den snabba tekniska utvecklingen, vem vet? Men en sak är i alla fall säker: precis som i början av historien kommer vi fortsätta vara med och utveckla den digitala läsningen, distribution och infrastrukturen – tillsammans med förlag, återförsäljare, bibliotek och läsare.

*Sedan 2015 heter vi Axiell Media, läs mer om oss här

The post Dubbelt upp på e-bokens dag appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/dubbelt-upp-pa-e-bokens-dag/feed/ 0
Katalogtips: Jeffrey Archer i nyutgåvor på Saga Egmont förlag https://www.axiellmedia.com/katalogtips-jeffrey-archer-i-nyutgavor-fran-saga-egmont-forlag/ https://www.axiellmedia.com/katalogtips-jeffrey-archer-i-nyutgavor-fran-saga-egmont-forlag/#respond Thu, 17 Sep 2020 13:57:24 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8473 Nu släpps Jeffrey Archers verk digitalt i nyutgåvor till bibliotek och återförsäljare genom Saga Egmont förlag. Jeffrey Archer är ett fenomen i förlagsbranchen med 37 titlar och över 275 miljoner sålda böcker. Nu har han ingått ett stort internationellt samarbete med förlaget Saga Egmont. Samarbetet innebär att Saga Egmont under de närmsta åren ska ge [...]

The post Katalogtips: Jeffrey Archer i nyutgåvor på Saga Egmont förlag appeared first on Axiell Media.

]]>
Nu släpps Jeffrey Archers verk digitalt i nyutgåvor till bibliotek och återförsäljare genom Saga Egmont förlag.

Jeffrey Archer är ett fenomen i förlagsbranchen med 37 titlar och över 275 miljoner sålda böcker. Nu har han ingått ett stort internationellt samarbete med förlaget Saga Egmont. Samarbetet innebär att Saga Egmont under de närmsta åren ska ge ut över 300 utgåvor av Jeffrey Archers verk på 11 språk – både Archers äldre och nyskrivna böcker.

– Vi är mycket stolta över möjligheten att arbeta med ett sådant stort författarskap som Jeffrey Archers och att få göra hans imponerande katalog av titlar tillgänglig för läsare i hela världen. Egmonts motto är ”We bring stories to life”, och vi menar att det är precis vad vi gör med detta samarbete, säger Lasse Horne, direktör för Saga Egmont.

Sedan starten har Saga gjort flera tusen svenska böcker tillgängliga för läsare som helst läser en bok digitalt – som e-bok eller ljudbok.

– Vi på Saga ser det nya digitala boklandskapet som en fantastisk möjlighet att ge böcker nytt liv. Det gör det möjligt för oss att nå ut med både säsongens nyheter och älskade klassiker till nya målgrupper. Genom att vi distribuerar våra böcker genom Axiell Media säkerställer vi att vi når ut till alla kanaler, säger Stephanie Andén, redaktionschef för Saga Sverige.

Om förlaget: 2015 föddes det svenska förlaget Saga ur det anrika danska förlaget Lindhardt og Ringhof, och Saga har nu vuxit till att bli Nordens största digitala förlag. Lindhardt og Ringhof är i sin tur en del av Egmont. Egmont är en fond som omsätter 11,8 miljarder danska kronor om året och bidrar årligen med 100 miljoner danska kronor till barn och ungas utveckling.

 

The post Katalogtips: Jeffrey Archer i nyutgåvor på Saga Egmont förlag appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/katalogtips-jeffrey-archer-i-nyutgavor-fran-saga-egmont-forlag/feed/ 0
Ny statistikrapport: Bibliotekslånen andra kvartalet 2020 https://www.axiellmedia.com/ny-statistikrapport-bibliotekslanen-andra-kvartalet-2020/ https://www.axiellmedia.com/ny-statistikrapport-bibliotekslanen-andra-kvartalet-2020/#respond Tue, 14 Jul 2020 07:54:47 +0000 https://www.axiellmedia.com/?p=8460 Ny statistikrapport:  Bibliotekslånen andra kvartalet 2020 Nu släpper Axiell Media årets andra kvartalsrapport över bibliotekslånen för kvartal 2, 2020. Under perioden har vårt land och världen fortsatt att beröras av covid-19. Vi ser hur biblioteken arbetar med imponerande kreativitet för att förändra och anpassa formerna för att fortsätta inspirera till läsning, inte minst genom att [...]

The post Ny statistikrapport: Bibliotekslånen andra kvartalet 2020 appeared first on Axiell Media.

]]>
Ny statistikrapport:  Bibliotekslånen andra kvartalet 2020

Nu släpper Axiell Media årets andra kvartalsrapport över bibliotekslånen för kvartal 2, 2020. Under perioden har vårt land och världen fortsatt att beröras av covid-19. Vi ser hur biblioteken arbetar med imponerande kreativitet för att förändra och anpassa formerna för att fortsätta inspirera till läsning, inte minst genom att erbjuda en bred katalog av digitala böcker. Här kan du till exempel läsa om hur ett bibliotek arbetat med läsecirklar med Biblio App som stöd.

Sedan den förra rapporten har det skett förändringar i toppen över de mest utlånade böckerna och vi vill ta tillfället i akt att gratulera Bookmark förlag och författaren Sofie Sarenbrant då boken ”Mytomanen” som ljudbok, toppar listan.

 Vi fördjupar oss denna gång lite extra i barn- och ungdomslitteraturen. Barns och ungdomars läsning är ett prioriterat område för biblioteken, och många fina initiativ tas både lokalt och även nationellt t.ex. med appen Bibblix som vi på Axiell Media är stolta partners till, läs gärna mer här.

 

Läs hela kvartalsrapporten här

 

Vi på Axiell Media vill passa på att önska en fortsatt fin sommar!

 

The post Ny statistikrapport: Bibliotekslånen andra kvartalet 2020 appeared first on Axiell Media.

]]>
https://www.axiellmedia.com/ny-statistikrapport-bibliotekslanen-andra-kvartalet-2020/feed/ 0