Vi på Axiell Media fortsätter vår utvecklingsresa tillsammans med Sveriges bibliotek med nytt innehåll, ny funktionalitet och nära samarbeten. Vi fortsätter stötta biblioteken med Sveriges största, och snabbt växande, katalog av digitala böcker, med konkurrenskraftiga priser och verktyg som hjälper biblioteket att nå ut till rätt låntagare med digitala böcker.

Den digitala bokens betydelse för biblioteken och låntagarna ökar. Under de senaste 3 åren har antal lån av digitala böcker ökat med 52%*. Det senaste året har andelen ljudböcker ökat från ca 15% till ca 33%**, bland annat med hjälp av Biblio, bibliotekets ljudböcker i en app. Även bibliotekens låntagare är numera en del av det vi brukar kalla det svenska ljudboksundret.

Sedan starten för närmare 18 år sedan har vi tillsammans; landets bibliotek, förlag och vi på Axiell Media, utvecklat läsandet, modellerna och inte minst de tekniska förutsättningarna för att kunna låna, läsa och lyssna enkelt och tryggt på digitala böckerna. Tillsammans har vi tagit böcker i nya efterfrågade format till låntagarna. Vårt mål har varit och är att ständigt stötta våra kunders behov av förändring.

 

Vår utvecklingsresa fortsätter nu lika kraftfullt som tidigare.

 

Vår plattform fungerar som en förmedlare mellan förlag och bibliotek där förlaget sätter bokens pris. Vi tillhandahåller verktyg som möjliggör att biblioteket kan göra förfinade inval för att exempelvis kontrollera prisnivå – och helt integrerat med bibliotekets andra IT-lösningar. Den s k svenska modellen har gett biblioteken en unik bredd i katalogen, i dagsläget finns över 40 000 titlar tillgängliga för bibliotek och är den största databasen för svenska digitala böcker.

I höst har vi några riktigt spännande nyheter och förstärkningar vi vill berätta mer om.

  1. Ännu bättre och utökad Biblio. Vi fortsätter att utveckla Biblio med ökat antal funktioner och innehåll. Vi vill att det ska vara enkelt att låna och läsa e-böcker i appen och arbetar för att underlätta administrationen kring Biblio.
  2. Fler böcker på fler språk. Vårt aktiva arbete med att öka den digitala katalogen för bibliotek tillsammans med svenska förlag har resulterat i att ni via oss har tillgång till över 40 000 digitala böcker. Vi fortsätter vårt framgångsrecept tillsammans med utländska förlag och kommer inom en snar framtid kunna erbjuda fler böcker på flera språk.
  3. Vi kommer att implementera verktyg för ökad tillgänglighet. Exempelvis att ACE-testa böckerna så fler böcker kommer att vara tillgänglighetstestade när de kommer till bibliotekets låntagare. Våra lösningar på webben och appen utvecklas för att vara mer tillgänglighetsanpassade.

För att kontinuerligt kunna vidareutveckla vårt erbjudande har vi förstärkt vårt team med en ny medarbetare som bland annat arbetar med dessa områden.

Emelie Martinell, Content Manager: emelie.martinell@axiell.com

Välkomna att kontakta henne direkt för utvecklingsfrågor.

Som vanligt når du vår support genom e-mail axiellmedia@axiell.com för att ställa frågor kring funktionalitet kopplat till digitala böcker.

 

Vi hörs!

 

*Antal lånade böcker jan-juli 2018 jmf jan-juli 2015

**Antal lån gjorda kvartal två 2018 jmf 2017