Inför den nya biblioteksmodellen 2013 uppmanades biblioteken göra ett grundurval i sina kataloger. Bibliotek Uppsala var ett av de bibliotek som beslutade att göra mer än ett okej grundbestånd.

–       Vi vill vara med här och nu, berättar Andreas Frick, bibliotekarie och webbredaktör på Bibliotek Uppsala. Det kommer ju förr eller senare att hända att e-böckerna slår igenom och vi vill vara med från början.

Andreas menar att mycket av kreativiteten i hans arbete med den digitala katalogen handlar om det gedigna arbete som gjordes från början.

–       Vi la ungefär en vecka på att skapa en grundkatalog, men vi gjorde det ner på detaljnivå. Man kan nog klara det på en dag också. Vi började med att spärra i princip allt och därefter skapade vi ”tveksamma-grupper” och valde in efterhand. Nu behöver jag bara följa upp med att kolla av i tio, max tjugo minuter om dagen.

–       Det är kul att vi har så många nya e-böcker och det känns jättebra att vi får så mycket beröm för skyltningen av dem. Om man tittar på personalkostnaden för e-böcker så är den jämfört med träböcker inte så dyr. Det är ju bara jag som är personalkostanden på Bibliotek Uppsala.

Inför framtiden hoppas Andreas på puffar för nya förlag och möjligheten att söka på språk men också att verktyget skall kunna tillhandahålla en funktion för att dela mallar.

–       Jag delar gärna med mig av mina!

Andreas tips för bra katalog-jobb

  • Lägg en solid grund. Det blir mer arbete initialt, men mindre jobb i det löpande arbetet i förlängningen.
  • Om det inte finns tid att lägga på grundarbetet: spärra allt och välj in efter hand. Det blir lite mer jobb sen men mindre än om du gör tvärtom
  • Om du väljer in allt kommer du få avsätta mycket tid för att plocka bort och behöva konstant bevakning
  • När det gäller barnböcker och barn som prioriterad målgrupp så kan du ha i åtanke att det sällan kommer nya barnboksförlag. En stadig grund gills länge.
  • När det handlar om prioriterade språk-grupper till exempel arabiska och finska är ju egentligen ingen skillnad från tryckta böcker. Vi tar till exempel in det mesta som kommer på arabiska och finska
  • Eftersom sekretessen gör att biblioteken inte möjliggör funktionen ”du kanske också är intresserad av…” är det en bra grej att jobba med listor och teman.
  • Det är lätt hänt att bara köra topplistor och nyheter, men då blir det självgenererande att dessa lånas först. Vi kan pusha för backlist genom att lyfta fram tematips.  Där låter jag kreativiteten råda och när kreativiteten tar slut låter jag tiden och almanackan bli vägvisare. Till exempel tema ”människor på flykt” eller ”novemberläsning”. Det konstigaste temat jag haft är ”böcker som utmanar” där Vertigo förlag förekom flitigt.
  • Det måste gå snabbt att förhålla sig digitalt, tipsen måste vara relevanta. Bättre med många korta än få långa.
  • Utgå från dig själv – tänk på hur du själv vill ha det som användare och läsare så blir det bra!