Biblio – biblioteket i öronen

Ljudbokandet har briserat de senaste åren och kurvan pekar spikrakt uppåt. Inte minst på grund av att ljudboken når nya målgrupper och individer som annars släpar efter i statistiken över litteraturkonsumenter. Att läsa med öronen har kommit en lång väg sedan mp3-automater och cd-skivan som årets julklapp 2006 och Axiell Media har bidragit med logistiken sedan starten.

I våra kanaler ser vi att ljudböckerna bidrar mer än e-böcker till ökat användande av digitala böcker och ge pappersböckerna, om inte tätkänning så i alla fall, en match. Vi lägger oss historiskt vinn om att följa utvecklingen och när det går driva den. Under året har vi tagit fram en app med verkshöjd för all ljudbokspublik. Inför bokmässan presenterar vi stolt: Biblio!

Biblio är en ljudboksapp som fokuserar på lyssnarens frihet, främjar läsning och tillgång till litteratur. Det märks till exempel i möjligheten att lyssna offline, smarta topplistor och tips-funktioner.

Biblio är tillgänglig för iOS och Android, med start idag. Appen finns i skrivande stund på svenska, engelska, finska och arabiska och är fullt integrerad med Axiell Medias Elib Admin och bibliotekssidor.

Biblio fungerar sömlöst med Axiells bibliotekssystem:
– Om du använder andra bibliotekssystem integrerar vi löpande.
– Om du använder ett annat bibliotekssystem än Axiells: vänligen kontakta axiellmedia@axiell.com

Låntagare loggar in direkt i appen med sitt vanliga inlogg.
FAQ här: https://www.axiellmedia.com/support/

– Just nu sker ett trendbrott i lyssnandet. Det finns en tradition av att det inte är lika fint att lyssna som att läsa, men vi lever i en tid av storytelling parallellt med, på gott och ont, en tid där vi måste kunna göra många saker samtidigt. Du kan laga mat och lyssna samtidigt, cykla till jobbet och få en berättelse på vägen. Ljudboken funkar med samtiden och idén om att göra annat samtidigt. Kanske har den också demokratiserat läsandet. Steget till Dostojevskij verkar inte vara lika långt när du kan lyssna. Vi når en helt ny krets av läsare/lyssnare.
Mattias Lundgren, vd Word Audio Publishing

2017-10-06T12:58:19+00:00 28 september 2017|Okategoriserad|

41 Kommentarer

 1. Lars 2017-10-01 at 21:47 - Reply

  Biblio-appen fungerade när jag provade med iPad och iOS 11, men man måste logga in varje gång man öppnar appen. Ska det vara så? Det blir krångligt när man loggar in med lånekortsnummer och pinkod. /Mvh Lars

  • Elin Warfvinge 2017-10-02 at 09:01 - Reply

   Hej Lars,

   Vad roligt att du använder biblio! Det är meningen att appen ska komma ihåg dina inloggningsuppgifter och vi är medvetna om att vissa verkar uppleva samma problem som du, vi jobbar på att lösa det och kommer att uppdatera appen så snart vi kan.

   Trevlig lyssning!

  • Kriororkkt 2018-01-21 at 21:18 - Reply

   Hej Lars
   Jag har också iOS 11 och jag kommer in automatiskt varje gång.

 2. Håkan 2017-10-03 at 09:50 - Reply

  Jag har tidigare lyssnat på bibliotekets ljucdböcker via elib. Jag var mycket kritiskt till denna app och tänkte att ljudbokslyssnadet inte kunde bli sämre, men nu har lyckats. Eran app, Biblio, är så full av buggar och craschar att jag undrar om jag är tillbaka på tidigt 80 med ”plugg and pray”.
  1. så fort jag startar appen måste jag logga in, en grundläggande del som borde vara klar innan lansering
  2. när min skärm slocknar stannar appen, låser telefonen under ett antal sekunder och appen förblir avstängd
  3. har ändrat inställning på min telefon (skärmen slocknar inte) men er app stänger ner sig i alla fall efter ett par minuter lyssnade (denna gång var det efter ca 3 minuter men tiden varierar)
  4. appen stänger ner sig när jag går mellan olika uppkopplilngar.
  5. jag laddade ner boken men det hjälper inte, appen stänger ner efter en tids lyssnade.

  det är så dåligt att man bara blir förbannade.

  • Elin Warfvinge 2017-10-03 at 11:11 - Reply

   Hej Håkan,

   Tack för att du hör av dig, din feedback är viktig för oss för att vi ska kunna vidareutveckla och förbättra biblio. Vi hör av oss till dig direkt så att vi kan gå igenom dina upplevelser ordentligt och hjälpa dig till rätta.

   Må gott!

 3. Elisabeth 2017-10-03 at 10:26 - Reply

  Använder Biblio-appen till mina tidigare ljudbokslån från biblioteket, och det fungerar jättebra.
  Jag tänkte få inspiration till nya lån men får inte upp någonting under kategorierna ”Topplista”, ”Biblioteket tipsar” eller ”Nya Böcker”. Finns det inget där eller ligger felet i min iphone?
  Med vänlig hälsning
  Elisabeth

  • Elin Warfvinge 2017-10-03 at 11:15 - Reply

   Hej Elisabeth,

   Tack för att du hör av dig! Funktionerna för de automatiska listorna ”Topplista” och ”Nya böcker” är under utveckling och kommer att populeras inom kort. ”Biblioteket tipsar” är en lista som biblioteken lägger in manuellt, en funktion som de får tillgång till under veckan och som sedan kommer att utvecklas till appen under de kommande veckorna. Appen är ju ännu ny och vi arbetar kontinuerligt med att utveckla och förbättra den, därför är det jättebra för oss att få in feedback som denna.

   Ha en fin dag!

 4. Eva Costiander-Huldén 2017-10-04 at 14:33 - Reply

  Saknar flera kategorier, t.ex. Samhälle…. Varför finns ingen Skönlitteratur-kategori? Cartland klassiker, nåja…

  Tänkte promovera den nya appen på vår facebooksida, men behöver lite mera kött på benen, vi är ett universitetsbibliotek, hoppas utbudet breddas och ni kommmer bra igång!

  Eva från Åbo Akademis bibliotek

  • Elin Warfvinge 2017-10-05 at 14:44 - Reply

   Hej Eva,

   Vad roligt att du hör av dig, tack för din feedback. I appen finns nu ett urval kategorier och de är samma för alla bibliotek. Inom kort kommer även era individuella bibliotekstopplistor att populeras och nu i veckan kommer ni att få möjlighet att lägga in en tipslista på Elib Admin, som sedan kommer att visas upp för låntagarna i biblio. Vi noterar också dina önskemål så att de utvärderas inför kommande utveckling.

   Ha en fin dag!

 5. Ulla Persson 2017-10-18 at 18:05 - Reply

  Fick hjälp på biblioteket med problem med inloggning. Det fungerade några minuter när jag gick därifrån, men sen blev det tyst, hur än jag gjorde. Tänkte lyssna offline när jag gick hem. Men tji fick jag! Gick sen in på min dator och där fungerar det! Kan ju inte gå omkring och bära på min dator heller!!! ? ha,ha

  • Elin Warfvinge 2017-10-19 at 08:34 - Reply

   Hej Ulla,

   Nej, inte ska du behöva bära runt på datorn för att lyssna på ljudböcker, hör gärna av dig till oss på axiellmedia@axiell.com och berätta lite mer om det du upplevde så att vi kan göra en ordentlig felsökning. Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla appen, så se till att alltid ha den senaste versionen nedladdad för att inte missa några förbättringar.

   Trevlig lyssning!

 6. Hans-Göran 2017-10-22 at 17:14 - Reply

  Jag kan bara ladda ner två böcker, sedan säger programmet stopp. När jag frågade på biblioteket visade det sig att de inte hade en aning om hur många böcker de tillät. Därför efterlyser jag en funktion att ta bort färdiglyssnade böcker så man inte behöver vänta tre veckor på att lånetiden ska ta slut.

  • Elin Warfvinge 2017-10-23 at 09:13 - Reply

   Hej Hans-Göran,

   Det är biblioteket själva som sätter begränsningen för hur många böcker man får låna per vecka. De gör det eftersom de betalar för tjänsten per lån och vill att deras budget ska räcka till så många låntagare som möjligt. Av samma skäl kan man heller inte lämna tillbaka lån i förväg, eftersom det då i praktiken inte skulle finnas något sätt för biblioteket att kontrollera det.

 7. Daniel 2017-10-26 at 23:19 - Reply

  Väldigt bra app men jag saknar 1.5 gånger hastighet som val. Hoppas ni fixar detta för en perfekt app

  • Elin Warfvinge 2017-10-30 at 12:36 - Reply

   Hej Daniel,

   Vad roligt att du tycker om appen! Jag skickar dina synpunkter vidare till de ansvariga så att de kan ta med dem i planeringen inför kommande utveckling. Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla och förbättra appen, så se till att alltid ha senaste versionen nedladdad för att inte missa några nyheter.

   Trevlig lyssning!

 8. Mikael Ulvesjö 2017-10-27 at 23:11 - Reply

  1. Kraschar vid notifiering, omstart av telefonen ända lösningen att kunna använda den igen.
  2. Inget stöd för fjärrkontroll på hörlurar vilket känns som en grundläggande funktion för en mediaspelare.
  3. När man kopplar ur hörlurarna så pausas inte boken.
  4. Startar inte vid alla försök utan stannar med en vit sida.
  5. Har man inget lån kommer man till en tom sida med en sök knapp, borde men inte hamna på en sida med lite förslag.
  6. Verkar inte innehålla några nyare böcker, flera böcker som jag hittade som mp3/cd bok på vanliga bibliotek sidan fanns inte med i appen.

  Har ni ingen som testat appen innan release?
  Känslan när man använder den är att det fortfarande är en prototyp och helt saknar den kvalitet som man kan förvänta sig av en beta eller rent av en alfa version.

  • Elin Warfvinge 2017-10-30 at 12:34 - Reply

   Hej Mikael,

   Tack för dina synpunkter, jag skickar dem vidare till de ansvariga. Vi är jätteglada över hur populär appen har varit redan från start och även om vi testade appen innan släpp så är det tack vare dig och de tusentals nya användarna som vi har haft möjlighet att hitta och lösa buggar och barnsjukdomar. Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla och förbättra appen, så se till att alltid ha senaste versionen nedladdad för att inte missa några nyheter.

   Trevlig lyssning!

 9. Elisabeth 2017-11-03 at 09:47 - Reply

  Hej,
  Jag har använt appen i Iphone ett tag och har några frågor. Är det här man ställer dem eller finns det någon annan support man kan vända sig till?
  1. När jag försöker lyssna offline så börjar den spela upp där den tror att jag är, men om jag flyttar till en annan position så tystnar den. Enda sättet att få den att börja spela upp igen verkar vara att starta om telefonen.
  2. Appen tar väldigt mycket mobildata när man lyssnar online, till skillnad från när man lyssnar via eLib direkt i Safari, varför är det så?

  Tacksam för hjälp

  • Elin Warfvinge 2017-11-06 at 10:42 - Reply

   Hej Elisabeth,

   Vad roligt att du använder Biblio! Det enklaste sättet att få hjälp är att kontakta vår support på axiellmedia@axiell.com, jag skickar dina frågor vidare dit så hjälper vår supportavdelning dig.

   Trevlig lyssning!

 10. Lena 2017-11-03 at 15:41 - Reply

  Låntagare kommer till biblioteket och klagar över att det bara går att lyssna i 10 min. via Biblio-appen, sedan tystnar det. Hon har en Motorola Xforce-telefon och försöker lyssna offline. Hon har slängt och laddat ner appen flera gånger, och även startat om telefonen. Vad ska jag svara henne?

  • Elin Warfvinge 2017-11-06 at 10:47 - Reply

   Hej Lena,

   Det låter som att låntagaren behöver se över de energisparande inställningarna på sin telefon, det kan vara så att den stänger av uppspelningen när den går ner i viloläge. Prova gärna det, och om det inte fungerar så är ni välkomna att höra av er till vår supportavdelning på axiellmedia@axiell.com för hjälp med vidare felsökning.

 11. Maud Gillvall 2017-11-07 at 08:29 - Reply

  Varför slutar nedladdningen att fungera efter att ha lyssnat i omkring 7-8 timmar men har 15-17 dagar kvar på lånetiden. Då går det bara att lyssna streamat inte off line. Detta har hänt på båda de böcker jag har laddat ner, varför?

  • Elin Warfvinge 2017-11-07 at 13:38 - Reply

   Hej Maud,

   Mitt råd till dig är att vända dig till ditt lokala bibliotek, så hjälper de dig så gott de kan. Om de behöver komma i kontakt med oss så når de oss lättast via suportmailen, axiellmedia@axiell.com.

   Trevlig lyssning!

 12. Maria forsström 2017-11-13 at 21:33 - Reply

  Jag undrar vad gör man om man glömt sin pin kod

  • Elin Warfvinge 2017-11-14 at 09:32 - Reply

   Hej Maria,

   Kontakta ditt bibliotek så hjälper de dig.

   Trevlig lyssning!

 13. Ilija 2017-11-26 at 16:55 - Reply

  Finns det planer på att göra appen Chromecast eller AirPlay kompatibel?

  • Elin Warfvinge 2017-11-27 at 10:01 - Reply

   Hej Ilija,

   Javisst, det finns med på listan över kommande utveckling, så håll utkik och se till att alltid ha den senaste versionen av appen nedladdad.

   Trevlig lyssning!

 14. Linda 2017-12-18 at 19:26 - Reply

  Vore önskvärt med en funktion ”minneslista” för att spara intressanta ljudböcker för att kunna låna dem vid ett senare tillfälle.
  Samt att kategori för romaner saknas och att det skulle finnas en rullista på vilka böcker som finns.

  Sökfunktionen borde bli bättre; att skriver man författarens fullständiga namn är det bara hens böcker man vill ha med och inte andra författare som inte matchar namnet alls. Samma sak gällande boktitlar så vill man ha de som matchar namnet och inget annat.

  • Elin Warfvinge 2017-12-19 at 10:43 - Reply

   Hej Linda,

   Tack för din feedback, vi tar den till oss och har med dina önskemål i planeringen inför framtida utveckling.

 15. Fredrik spele 2017-12-26 at 20:00 - Reply

  hej
  Hur önskar man nya titlar? Frågade på mitt bibliotek, men dom visste inte. Önskar att den stannar när man tar ut hörlurarna. Skulle vilja ha kvar info vilka böcker man ha lyssnat på. Funktion att sätta betyg och recensera vore trevligt. Även dela med andra medier, skulle också vara bra reklam för appen. Bra om man lättare kan få info om utgivningsort och se enkelt vilken bok i ordningen när dom hör ihop på något sätt i en serie.
  /fredrik

  • Elin Warfvinge 2018-01-22 at 14:26 - Reply

   Hej Fredrik,
   Tack för din feedback, den tar vi till oss inför planering av framtida utveckling. Vad gäller vilka böcker som finns tillgängliga till biblioteken så är det upp till förlagen, därför kan du med fördel vända dig direkt till de förlag som ger ut böckerna du är sugen på. Trevlig lyssning!

 16. Maria Eriksson Wahlén 2018-01-11 at 00:20 - Reply

  Hej!
  Vi i Jämtland / Härjedalens bibliotek finns inte ens med att välja på listan för sitt hem bibliotek i biblioteket appen. Elib var inte heller särskilt bra på Android telefon ’ Xperia Compact ’ utan man behöver streama direkt på nätet och inte via appen då funkar det även på mobilen.. Varför finns inte ens denna lösning för bibliotek när supporter via Elib appen kunde hitta lösning till öronbokmal???? Det går då trots en tämligen modern Android lyssna på ljudbok då om man struntar i appen och streamar direkt vill säga.

  Men nu kan man inte ens logga in och streama därför att hembibliotek saknas trots korrekt lånenummer och pin.

  Känns så trist för en som lyssnat och läst många böcker med öronen..

  Snacka om försämring från systemet med bibliotek mitt.. Trots trassel med elib så denna knepiga app biblio som inte ens går att logga in på för att ens hem bibliotek saknas.. Dåligt system!

  Jättebesviken flitig öronbokmal! Jag till hör både Östersund bibliotek och Krokom i Jämtland,har två lånekort eftersom det ena var ett länslvergripande men numera är två separata ofta bibliotek och ingen ihopkopplung längre.

  Känner mig sannerligen snuvad på konfekten av detta nya system när vi som bor här inte ens räknas in i bibliotekslistan och ska logga in trots vår egna kommuns direkta hänvisning till er app och er support. Inte direkt upplyftande utan en rejäl miss och försämring.

  • Elin Warfvinge 2018-01-22 at 14:23 - Reply

   Hej,
   Om ditt bibliotek inte finns med i Biblio än så är det antagligen på väg att integreras, hur lång tid det tar beror lite på vilket utlåningssystem de har. Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla appen, så när ditt bibliotek är integrerat är mitt huvudtips att se till att alltid ha den senaste versionen nedladdad för att ta del av de senaste förbättringarna. Om du undrar något mer råder vi dig att vända dig till ditt bibliotek, alternativt höra av dig till vår support på axiellmedia@axiell.com.

 17. Anders Stockenberg 2018-01-14 at 15:46 - Reply

  Hemskt dålig app. Låser sig ofta. Finns det ingen betal version som funkar.

  • Elin Warfvinge 2018-01-22 at 14:20 - Reply

   Hej Anders,
   Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla appen, så se till att alltid ha den senaste versionen nedladdad för att ta del av de senaste förbättringarna. Om du upplever fortsatta problem råder vi dig att vända dig till ditt bibliotek, alternativt höra av dig till vår support på axiellmedia@axiell.com

 18. Kerstin Wahlén Inhoffen 2018-01-15 at 14:59 - Reply

  Kan ladda ner biblio till min iPhone , men den finns inte i AppStore på ipaden. Hur hittar jag den där?
  Hälsningar Kerstin

 19. Leia 2018-01-18 at 21:02 - Reply

  Hej! Jag vet inte om det var hit man skulle kontakta angående appen biblio, så det kanske är fel… Men hursomhelst.

  Jag undrar bara lite angående sökfunktionen, för när jag söker på olika relativt kända författare så kommer det inte upp NÅGOT….! Så dom enda böckerna jag kan lyssna på är dem som syns i starten, vilket är typ 10 böcker, och det är vuxenböcker… (jag är 14). Men jag testade att lyssna på en bok och det gick superbra så appen är suverän, men behöver kanske lite uppdateringar ?

  Med vänliga hälsningar
  Leia

  • Elin Warfvinge 2018-01-22 at 14:09 - Reply

   Hej Leia,
   Vad roligt att du gillar Biblio! De ljudböcker som finns på ditt biblioteks hemsida finns även i Biblio, så om du är osäker på om en författare inte dyker upp på grund av appens sökfunktion eller om det är för att författarens böcker inte finns hos biblioteket så kan du testa att även söka på webbsidan. Sökfunktionen, liksom Biblios andra funktioner, arbetar vi med att utveckla hela tiden, så genom att se till att ha den senaste versionen nedladdad så är du säker på att du inte missar några viktiga förbättringar. Önskar dig lycka till och fortsatt trevlig lyssning!

 20. Rolf Fagerberg 2018-01-29 at 09:15 - Reply

  Biblio fungerar inte. den gick inte att stoppa inatt när jag försökte. Fick starta något annan ljud för att stoppa och nu går den inte att starta alls.Även den andra lånade korta boken är nu helt låst. Den gick att lyssna på tidigare men stängdes ibland av helt omotiverat.
  Iphone 6 Plus IOS 11.2 Det gick inte att skicka recension i Appstore.

  • Elin Warfvinge 2018-02-12 at 10:05 - Reply

   Hej Rolf,

   Tack för din feedback, vi tar den till oss i planeringen av kommande utveckling. Vi arbetar kontinuerligt med att testa, utveckla och förbättra Biblio och appen blir bättre och bättre med varje uppdatering. Därför är det viktigt att se till att alltid ha den senaste versionen nedladdad, så att man inte missar några nyheter. Om du upplever problem även i fortsättningen är du välkommen att kontakta ditt bibliotek eller vår support på axiellmedia@axiell.com.

   Ha en trevlig dag!

Leave A Comment