Läsplattetips

En läsplatta är en elektronisk läsenhet som är utformad för att göra läsupplevelsen så behaglig som möjligt. Den ser ut ungefär som en vanlig bok och du kan läsa direkt på dess skärm. Det finns ett flertal olika modeller. ”Äkta” läsplattor har ofta en skärm som använder tekniken e-ink, som är lika lättläst och skonsam mot ögonen som vanligt papper och dessutom mycket strömsnål, men även läsplattor med LCD-skärmar, smartphones och så kallade tablets/surfplattor i iPad- och Android-stil går utmärkt att läsa böcker på.

Om man vill köpa eller låna svenska e-böcker är det absolut viktigaste att den läsplatta man väljer stöder formatet EPUB (och eventuellt PDF), samt Adobes kopieringsskydd (DRM). Detta gör de allra flesta som tillverkas i dagsläget, dock ej Amazons Kindle. En komplett och uppdaterad lista över läsplattor som stödjer Adobes DRM finns hos Adobe. De allra flesta som säljs idag har både pekskärm och WiFi-uppkoppling; dock är det ingen garanti för att de automatiskt kan ladda ner från varje sida på nätet, eftersom de läsplattor som köps från en specifik bokhandlare ofta har nedladdning via WiFi begränsat till just deras butik. Så länge läsplattan stödjer de ovanstående formaten kan de dock användas till alla svenska bibliotek och återförsäljare.

Nedan finns några exempel på aktuella läsplattor som alla fungerar väl med både svenskt och utländskt utbud. Eftersom det ofta släpps nya modeller är detta absolut ingen komplett lista. Du kan hitta länkar till svenska återförsäljare hos Prisjakt och Pricerunner.

Vi rekommenderar inte läsplattorna EB78 och EB71 för dig som vill kunna låna böcker från bibliotek, då vi hört från ett antal användare att de har svårt att hantera tidsbegränsade böcker.

PocketBook
PocketbookLäsplatta: PocketBook. Finns i flera olika varianter, samtliga med pekskärm, och vissa rentav vattentäta. Mer information finns hos tillverkaren. Finns att köpa i Sverige bl a hos PixMania.
Cybook (alias Letto)
Cybook/LettoLäsplatta: Cybook. Finns i flera varianter. Detta är samma läsplatta som säljs av Adlibris under varumärket Letto. Mer information om Cybook hos franska tillverkaren Bookeen. Finns att köpa i Sverige hos bl a Adlibris, PixMania, mfl.
Kobo
KoboLäsplatta: Kobo. Finns i olika varianter. I första hand knuten till den kanadensiska återförsäljaren Kobo, men kan även läsa svenska e-böcker. Mer information finns hos Kobo. Finns att köpa i Sverige hos bl a PixMania, Webhallen, mfl.
Tolino
TolinoLäsplatta: Tolino. I första hand knuten till den tyska återförsäljaren Tolino, och finns ej till salu i Sverige, men kan även läsa svenska e-böcker. Mer info finns hos Tolino.
Nook
NookLäsplatta: Barnes & Noble Nook. I första hand knuten till den amerikanska återförsäljaren Barnes & Noble, och finns ej till salu i Sverige, men kan även läsa svenska e-böcker. Mer info finns hos Barnes & Noble.
2016-12-14T06:17:10+00:00 17 maj 2015|Nyheter|

En kommentar

  1. Putte 2015-06-22 at 13:50 - Reply

    Tänkte bara tipsa om Adlibris nyaste Letto läsplatta. Precis som tidigare är det en Cybook som Adlibris brandat och kallar Letto. Fördelen med denna nya platta är att den är lättare, mindre – trots att skärmen inte blivit mindre, men också att den fått en bakgrundsbelysning utan att överge e-ink-teknologin. Jag är en e-bokslukare av mått och har för länge sedan passerat 200 böcker i elektroniskt format. Den nya Letton som jag visserligen inte haft mer än en vecka är fantastisk så här långt. Den kom fulladdad så en splash and dash-laddning så var den klar att använda. Fungerade direkt ihop med Adobe Digital Edition så det var lätt att komma igång. Den tar förvånande lite ström och jag har efter en vecka med rätt intensiv läsning inte behövt ladda den. DÅ har jag ändå haft bakgrundsbelysningen på hela tiden. Har hittills varit motståndare mot bakgrundsbelysta plattor, eftersom det då närmar sig som att läsa via en surfplatta, men Cybook har verkligen lyckats med denna. Strax under 1000-lappen för denna läsplatta, känns rätt OK. Dock tycker jag att fodralet som inte ingår och som kostar 300:- känns lite dyrt, men något man ändå behöver om man vill släpa på plattan på tåg, resor el dyl.
    /putte

Leave A Comment