Ge ut digitala böcker 2018-01-10T16:00:59+00:00

Ge ut digitala böcker

Digital läsning tar fart på många marknader, inklusive den svenska. Allt fler läsare tar för givet att precis som musik, film och sociala nätverk ska också böcker finnas tillgängliga i deras digitala kanaler, både som text och ljud. Axiell Media har sedan starten år 2000 erbjudit fullservicetjänster kring produktion, publicering och distribution av e-böcker och ljudböcker via plattformen Elib, som gör det möjligt för förlagens böcker nå ut till återförsäljare såsom Adlibris, Bokon, CDON och Dito, nästan samtliga kommunbibliotek, samt skolor genom tjänsten ElibU.

För att ge ut digitala böcker genom Elib-plattformen behöver man en firma och F-skattsedel. Om du inte har eller kan skaffa det kan du alltid välja att gå via ett redan anslutet förlag eller självpubliceringstjänst. Välkommen att kontakta oss om du behöver tips och råd.

Att ansluta sig till Axiell Media kostar bara 1495 kr (ex. moms), kom igång redan idag genom att klicka på knappen nedan!

Anslut ditt förlag till Axiell Media här

Det lönar sig med digitala böcker

Försäljningen av e-böcker och ljudböcker fortsätter öka, och de förlag som arbetar aktivt med sitt digitala utbud ser allt större intäkter härifrån. Genom Elib får förlag goda verktyg för dynamisk prissättning och försäljningskampanjer och ett nära samarbete med bibliotek och återförsäljare, inklusive abonnemangstjänster och internationella återförsäljare.

Nå dina läsare samma dag

Som kund hos Axiell Media kan förlaget med ett enda handgrepp få ut sina böcker i alla de distributionskanaler de väljer. Förlaget lägger själva in metadata och pris för böckerna och beställer produktion och publicering. Producerar förlaget e-boken själva kan den kostnadsfritt publiceras samma dag. Axiell Medias avtal är icke-exklusiva och förlaget behåller alla rättigheter.

Skydda upphovsrätt utan krångel

För att hindra olovlig kopiering erbjuder Axiell Media både digital vattenmärkning och licenskryptering (Adobes DRM). Med vattenmärkning blir böckerna lätta för läsarna att köpa och läsa, utan att de behöver vara bundna till en viss app eller riskera att bli av med böckerna, samtidigt som upphovsrätten skyddas.

Bestäm ersättningen själv

Förlag bestämmer själva vilken ersättning de vill få för sina böcker vid både försäljning och biblioteksutlåning. Det finns inga fasta avgifter; Axiell Media tar ut en distributionsavgift och den kvarvarande nettoersättningen går oavkortat till förlaget. Vid försäljning sätts konsumentpriset inkl 25% moms av återförsäljaren.

Håll koll på din försäljning

På administrationssajten Elib Admin kan förlaget följa sin försäljning och hämta fakturaunderlag för alla distributionskanaler, så att förlaget enkelt kan få ut sin ersättning och royaltyunderlag.

Nå ut till läsarna där de är

Via vår tjänst Merdistribution kan förlag säkert och effektivt komma igång med försäljning hos ännu fler aktörer, med olika försäljningsmodeller för digitala böcker. Förlagen styr vilka aktörer som får tillgång till deras böcker och får sin försäljningsrapportering och ekonomiska avräkning samlad genom Axiell Media.

Se en komplett lista över våra återförsäljare här
Stegen i utgivningen

Stegen i utgivningen

 1. Teckna avtal med författare och upphovsmän (förlaget och upphovsmännen)
 2. Teckna distributionsavtal (Axiell Media och förlaget)
 3. Materialleverans (förlaget)
 4. Produktion och distribution (Axiell Media)
 5. Avräkning (Axiell Media > förlaget)

Materialleverans

Alla detaljer som gäller vid leverans av metadata och underlag finns beskrivna i respektive lathund och i kravspecifikationerna längre ned på denna sida.

E-bok

 • Ett nytt ISBN för e-boken
 • Metadata; titel, författare, f-pris, beskrivande text, etc.
 • Underlag för produktion/distribution; PDF/EPUB
 • Omslagsbilden separat som en jpeg-bild

Digital ljudbok

 • Ett nytt ISBN för den digitala ljudboken
 • Metadata; titel, författare, f-pris, beskrivande text, etc.
 • Underlag för produktion/distribution; ljudfiler i form av WAV-filer eller CD-bok
 • Omslagsbilden separat som en jpeg-bild

Guide för förlag – Axiell Media producerar e-böckerna

Här finns en mer detaljerad kravspecifikation för materialleverans och för produktionsgången när Axiell Media producerar e-böckerna: Guide för förlag – Axiell Media producerar (Ladda ned som PDF).

Guide för förlag – färdiga e-boksfiler från förlaget

Här finns en mer detaljerad kravspecifikation för filleverans när förlaget själv vill producera e-böckerna: Guide för förlag – färdiga e-boksfiler till Axiell Media (Ladda ned som PDF).

Guide för förlag – Produktion och distribution av digitala ljudböcker via Axiell Media

Här finns en mer detaljerad kravspecifikation för materialleverans vid produktion av digitala ljudböcker: Guide för förlag – ljudböcker (Ladda ned som PDF).

Kontakta oss