700 nya ljudbokstitlar till biblioteken

Axiell media jobbar nära förlagen i syfte att säkerställa tillväxt i bibliotekens katalog. Tillsammans med Word Audio Publishing har vi möjliggjort att 2017 levererar bredd till bibliotekens utbud av ljudböcker.

Under våren 2017 berikas biblioteken med mängder av nya ljudbokstitlar. Ett tjugotal böcker i veckan kommer att generera en jättekatalog med en total på ca 700 titlar.

       Vi vill att alla ska kunna ta del av våra författarskap, berättelser och ljudböcker. Biblioteken är naturligtvis en plats där vi vill vara – även digitalt, menar Mattias Lundgren. Mattias är vd på Word Audio Publishing (WAPI) – Sveriges största oberoende ljudboksförlag. Word Audio Publishing och systerförlaget Bokfabriken är uppstickare, skånebaserade och två av Sveriges snabbast växande förlag. Bakom förlagen ligger grundarna Lasse Brahme och Mattias.
       Vi ger ut allt från det litteräraste litterära av nobelpristagare till Harlequin och erotika, via rockbiografier och böcker om spel. Det handlar mycket om att få utlopp för vår energiska kreativitet och läsa av vad det är vår samtid vill ha, säger Mattias. Allt som behövs för att lyckas finns runt omkring oss, det gäller bara att lära sig vad som triggar våra medmänniskor.

Lasse och Mattias är barndomsvänner och spelade musik ihop redan i mitten av 80-talet. Det personliga engagemanget som de som unga la på musiken har flyttats över till bokbranschen. Den kreativitet som används för att skapa musik kan med andra ord användas till även andra saker. Till exempel att skapa ljudböcker.

– Just nu sker ett trendbrott i lyssnandet. Det finns en tradition av att det inte är lika fint att lyssna som att läsa, men vi lever i en tid av storytelling parallellt med, på gott och ont, en tid där vi måste kunna göra många saker samtidigt. Du kan laga mat och lyssna samtidigt, cykla till jobbet och få en berättelse på vägen. Ljudboken funkar med samtiden och idén om att göra annat samtidigt.
– Kanske har den också demokratiserat läsandet, menar Mattias. Steget till Dostojevskij verkar inte vara lika långt när du kan lyssna. Vi når en helt ny krets av läsare/lyssnare.

Ljud som ledmotiv
Ljud och kärleken till ljud i alla former är ledmotivet i framgångssagan om WAPI och Bokfabriken. Lasse har ett förflutet som marknadsförare, musiker och studioägare. Han är kommunikationsvetare och musiker i botten.
Mattias jobbade tidigare som frilansande musiker och gitarrist, och var under några år Sveriges största producent av ringsignaler till mobiltelefoner. Han beskriver sig själv som visionär, entreprenör och logistiker.

– När vi startade i branschen bröt vi mot den ljudboksvärld som fanns då, menar Mattias. Den var Stockholmscentrerad med en stor produktionsapparat med Dramatenskådisar.
Vi varken kunde eller ville betala Tomas Bolmes lön. Vi kommer från en helt annan sida av kulturen, där du lär dig att klara av allt i produktionskedjan – learning by doing. Om man dessutom någon gång närt en önskan att bli rockstjärna har man en inneboende tanke om att lyckas. Det finns en bas för entreprenörskap och framåtanda. Vi har gjort det på vårt sätt och det har ju funkat väldigt bra. Trots att vi numera är medelålders kallas vi fortfarande i branschen för Ljudbokspojkarna eller Malmökillarna.

– Vi har en tanke om att allt inte måste vara så pretentiöst och stort. På WAPI säger vi inte ”great minds think alike” – vi säger ”Simple Minds think alike”. Keep it simple och tro på idén! Den andan vill vi sprida.

 

2017-05-08T13:08:18+00:00 3 maj 2017|Okategoriserad|

2 Kommentarer

  1. […] Axiell Media: 700 nya ljudbokstitlar till biblioteken […]

  2. David Lindquist 2017-05-20 at 22:54 - Reply

    Zen and the art of motorcycle maintenance

    We want it now!!!

Leave A Comment